Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

"Fördelarna väger över"

Farmaciförbundets förslag att utreda ett samgående med Unionen får överlag positiv respons. Det visar en rundringning som Kollega gjort bland förtroendevalda i apoteksbranschen.
Ola Rennstam Publicerad

När Farmaciförbundet den 9 maj håller förbundsmöte kommer de förtroendevalda att få ta ställning till ett förslag om att utreda ett samgående med Unionen. Bakgrunden är att vardagen för förbundens medlemmar har blivit allt mer lik varandra efter avregleringen på apoteksmarknaden.
De förtroendevalda i Farmaciförbundet, som Kollega talat med, är positiva till samgåendet även om det finns en rädsla för att bli slukad av jätteförbundet med över 500 000 medlemmar. Här är några röster:

Susann Danielsson-Lindberg, förtroendevald på APL, Apoteket Produktion & Laboratorier AB:
- Jag tycker att fördelarna väger över, eftersom vi blir starkare tillsammans - det är min förhoppning i alla fall. Jag har inga farhågor om att vi kommer att slukas så länge Farmaciförbundet är starka nog att stå emot och fortsätter stå på två ben. Och där Farmaciförbundet är svagt i dag kanske Unionen kommer att bli starkt. Då blir vi en stark enhet.

Kristina Hallberg, förtroendevald på Kronans Droghandel, är inne på samma linje:
- Fördelen är att Unionen är en större organisation men samtidigt blir vi en liten del av en stor organisation så att man kan försvinna.

- För många medlemmar är det väldligt känslomässigt, man vill gärna ha Farmaciförbundet kvar eftersom förbundet gjort väldigt mycket bra, det är lite av identitetsfråga. Men som det sett ut med vårt medlemstapp är det svårt att vara kvar som förbund om man blir för liten, då behöver man ingå i en något större.

Monika Staszak, förtroendevald på Doc Morris:
- Det finns säkert fördelar och nackdelar med ett samgående. Men ju större vi är som facklig organisation, desto större inflytande får vi, så jag tycker att det är bra om vi går ihop.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.