Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facklig protest mot Amazon

I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.
Johanna Rovira, Anita Täpp Publicerad 23 november 2018, kl 15:07
Robert Scoble/Flickr
Robert Scoble/Flickr

Nyligen avslöjades en video där amerikanska näthandelsbolaget Amazon uppmanar sina att chefer hålla utkik efter varningstecken på facklig aktivitet bland personalen. Ett sådant tecken kan vara att två anställda som vanligtvis inte talar med varandra samtalar. I en rekryteringsannons för HR-personal framgick att det är en merit att ha erfarenhet av att ha stoppat facklig aktivitet. Amazon har upprepade gånger kritiserats av fackliga organisationer för omänskliga arbetsförhållanden och för att behandla sin personal illa och i samband med Black Friday-rean protesterar nu anställda i bland annat Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike mot sin arbetsgivare.

Unionens Shadé Jalali och Annika Flaten är just på väg hem från ett möte med det engelska facket GMB och Uni Global där villkoren på Amazon stått på dagordningen:

– Vi deltog för att få höra vad vi har att vänta oss av Amazon som nu håller på att etablera sig i Sverige, säger Shadé Jalali.

– Det finns mycket kartlagt och forskat kring arbetsmiljön för lagerarbetarna, men inte så mycket om hur tjänstemännen på Amazon har det. Men företaget verkar anse att man kan behandla sina anställda som robotar och vi som var med på mötet stöttar därför kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

GMB:s generalsekreterare Tim Roache skriver på förbundets hemsida att villkoren för deras medlemmar på Amazon är omänskliga och att ambulans tillkallats till Amazons lager 600 gånger under de senaste tre åren.

– Vi fick höra hårresande vittnesmål om att brandlarmet gått på ett lagerhus och att företaget motat anställda som sprang ut tillbaka in för att passera genom metalldetektorerna, säger Shadé Jalali.

Se protesten här.

Amazon planerar även att etablera sig på tre orter i Sverige – Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. På Unionens regionkontor i Västerås har dock inte haft någon kontakt med företaget än.

– Allt är väldigt hemligt och jag har bara hört ryktas att de har anställt. Det är också väldigt luddigt vilken verksamhet de ska bedriva, även om jag tolkat det som att det inte ska bli ett lager för deras nätförsäljning utan ett webbhotell, där företag ska hyra in sin datakapacitet, säger Carina Fisher, kommunikatör på Unionen Västerås.

– Men än så länge finns ingen personal för oss att besöka, varken i Västerås eller Eskilstuna,

Har ni fått några indikationer på att Amazon är antifackliga? Eller är ni oroliga för det?
– Nej, det har vi inte pratat om. Det vi diskuterat är att vi måste etablera någon sorts kontakt för att vara med vid start, så att vi kan värva medlemmar och så vidare.