Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Facklig protest mot Amazon

I dag, fredag, strejkar anställda på Amazon runt om i Europa i protest mot dålig arbetsmiljö, låga löner och usla villkor. Ombudsmän från Unionen sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.
Johanna Rovira, Anita Täpp Publicerad 23 november 2018, kl 15:07
Robert Scoble/Flickr
Robert Scoble/Flickr

Nyligen avslöjades en video där amerikanska näthandelsbolaget Amazon uppmanar sina att chefer hålla utkik efter varningstecken på facklig aktivitet bland personalen. Ett sådant tecken kan vara att två anställda som vanligtvis inte talar med varandra samtalar. I en rekryteringsannons för HR-personal framgick att det är en merit att ha erfarenhet av att ha stoppat facklig aktivitet. Amazon har upprepade gånger kritiserats av fackliga organisationer för omänskliga arbetsförhållanden och för att behandla sin personal illa och i samband med Black Friday-rean protesterar nu anställda i bland annat Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike mot sin arbetsgivare.

Unionens Shadé Jalali och Annika Flaten är just på väg hem från ett möte med det engelska facket GMB och Uni Global där villkoren på Amazon stått på dagordningen:

– Vi deltog för att få höra vad vi har att vänta oss av Amazon som nu håller på att etablera sig i Sverige, säger Shadé Jalali.

– Det finns mycket kartlagt och forskat kring arbetsmiljön för lagerarbetarna, men inte så mycket om hur tjänstemännen på Amazon har det. Men företaget verkar anse att man kan behandla sina anställda som robotar och vi som var med på mötet stöttar därför kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

GMB:s generalsekreterare Tim Roache skriver på förbundets hemsida att villkoren för deras medlemmar på Amazon är omänskliga och att ambulans tillkallats till Amazons lager 600 gånger under de senaste tre åren.

– Vi fick höra hårresande vittnesmål om att brandlarmet gått på ett lagerhus och att företaget motat anställda som sprang ut tillbaka in för att passera genom metalldetektorerna, säger Shadé Jalali.

Se protesten här.

Amazon planerar även att etablera sig på tre orter i Sverige – Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. På Unionens regionkontor i Västerås har dock inte haft någon kontakt med företaget än.

– Allt är väldigt hemligt och jag har bara hört ryktas att de har anställt. Det är också väldigt luddigt vilken verksamhet de ska bedriva, även om jag tolkat det som att det inte ska bli ett lager för deras nätförsäljning utan ett webbhotell, där företag ska hyra in sin datakapacitet, säger Carina Fisher, kommunikatör på Unionen Västerås.

– Men än så länge finns ingen personal för oss att besöka, varken i Västerås eller Eskilstuna,

Har ni fått några indikationer på att Amazon är antifackliga? Eller är ni oroliga för det?
– Nej, det har vi inte pratat om. Det vi diskuterat är att vi måste etablera någon sorts kontakt för att vara med vid start, så att vi kan värva medlemmar och så vidare.

Fackligt

Risk att vara med i fel fackförbund

Det är viktigt att vara med i rätt fackförbund, i synnerhet om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Ändå är många Unionenmedlemmar felorganiserade.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 06:00
Tecknad illustration av tre personer ovanpå en människoarm och en person stående under den.
Unionen tar även hand om dem som är felorganiserade, men hjälpen kan bli begränsad. Illustration: Bo Lundberg.

Drygt 12 000 av Unionens medlemmar borde egentligen vara med i ett annat fackförbund eftersom de jobbar på en arbetsplats som tillhör ett annat facks sfär.  Så länge allt är frid och fröjd spelar det kanske inte så stor roll om du är felorganiserad, som det heter, men den dag det smäller kan det få allvarliga konsekvenser, enligt Agnes Blom, verksamhetssamordnare på Unionens rådgivning.

– Vi uppmanar alltid felorganiserade medlemmar att ta kontakt med rätt fackförbund. Sedan tvingar vi aldrig någon att byta fack. Det är upp till medlemmen att avgöra, säger Agnes Blom.

Många av de felorganiserade är nog omedvetna om riskerna med att vara med i fel fack, gissar Agnes Blom. En del väljer troligen medvetet att stanna i förbundet efter att de börjat ett nytt jobb, för att deras ”rätta” förbund kanske har sämre, eller helt saknar, inkomstförsäkring. Andra blir kvar enbart för att de gillar förbundet eller ogillar förändring. 

Enda skälet till att faktiskt skjuta på byte av fackförbund är om du har en pågående tvist eller befarar att du snart kan behöva förhandlingshjälp. Fackförbunden har ofta en karenstid innan de ger nya medlemmar individuell hjälp. 

Begränsad hjälp till felorganiserade

Unionen hjälper visserligen alla sina medlemmar, oavsett om de är felorganiserade eller inte, men hjälpen blir begränsad, i synnerhet om det finns ett kollivavtal med ett annat förbund på arbetsplatsen, enligt Agnes Blom.

– Vi gör så klart så gott vi kan, men vi kan inte ge medlemmen full valuta för sitt medlemskap. En lönefordran kan vi exempelvis hjälpa till med, men handlar det om övertidsersättning som är reglerad i kollektivavtal tar det stopp. 

Det tar stopp vid alla tvister som handlar om brott mot kollektivavtal, till exempel fel sjuklön, utebliven semesterersättning eller orätt föräldralön.

– Det är oerhört frustrerande att möta medlemmar som hamnat i en svår situation och som vi inte kan hjälpa på grund av att de är felorganiserade. Vi vill hjälpa men är tyvärr bakbundna, säger Agnes Blom

Inte heller vid uppsägningar kan Unionens bistå den felorganiserade medlemmen fullt ut. 

– I normalfall kan vi på ett tidigt stadium ifrågasätta, i bästa fall förhindra eller mildra överilade beslut från arbetsgivarens sida. Men när det gäller felorganiserade kommer vi i regel in för sent, där kan vi bara bevaka att uppsägningen blir rätt hanterad, säger Agnes Blom. 

Ingen strejkersättning

Om förbundet skulle gå i strejk i samband med avtalsförhandlingar ligger man också pyrt till om man är felansluten eftersom man inte har rätt till konfliktersättning.

 – Vi har ingen möjlighet alls att hjälpa till vid arbetsmiljöfrågor, där måste man vända sig till det fackförbund som har kollektivavtal, säger Agnes Blom.

Ett sätt att gardera sig mot riskerna, om man nu av olika skäl vill fortsätta vara Unionenmedlem, är att vara dubbelansluten, alltså att vara med i två förbund samtidigt. Men Unionen har numer enbart dubbelanslutningsavtal med fyra andra förbund, så såvida man inte vill betala dubbla fackföreningsavgifter, är det få medlemmar förunnat att dra nytta av den möjligheten. 

 Dubbelslutningsavtal finns med följande förbund:

Svenska Journalistförbundet. Dubbelanslutningen avser enbart journalister som verkar inom Unionens avtalsområde och i huvudsak har journalistiska arbetsuppgifter. 

Vårdförbundet. Gäller enbart sjuksköterskor som arbetar inom apotek och inbyggd företagshälsovård 

Fackförbundet Scen & Film (tidigare Teaterförbundet) För att bli dubbelansluten krävs att arbetet är 50 procent inom vardera båda förbundens organisationsområden (eller återkommande inom båda förbundens områden). 

Fackförbundet ST Certifierade flygledare med privata arbetsgivare har möjlighet att ansöka om dubbelanslutning.