
Coronaviruset har lett till enorma konsekvenser på svensk arbetsmarknad. Förändringarna i form av varsel och permitteringar märks inte minst på Unionen.
Men den största utmaningen för organisationen just nu är alla de tusentals korttidsavtal som måste tecknas lokalt mellan fack och arbetsgivare. Enligt Unionen har antalet inkommande förhandlingar ökat med sex gånger det normala på kort tid.
Läs mer: Arbetsgivare och fack överens om korttidsarbete
– Trycket är enormt nu och prognosen är att vi inte ser något stopp på det. Utöver alla korttidsavtal uppstår det andra förhandlingar om exempelvis arbetsbrist längs vägen, säger Jeanette Forss, chef på Unionens regionkontor i Stockholm.
Pierre Svensson, chef på Unionens regionkontor i Göteborg, ger samma bild.
– Jag skulle säga att trycket är större än under finanskrisen 2008, för det drabbar alla branscher. Vår region är hårt drabbad. Den senaste veckan har vi haft 800 förhandlingsärenden, normalt är det 250 ärenden på en månad, säger han.
Det höga trycket på förhandlingsverksamheten har gjort att Unionen fått ställa om. Personal från regionerna hjälper bland annat till på Unionens fackliga rådgivning, dit medlemmar kan vända sig för att få svar på frågor. I normala fall besvaras 800-900 samtal per dag men i dagsläget ligger det på det dubbla, enligt Unionens pressavdelning.
Läs mer: Så stöttar du en orolig kollega
Frågorna från medlemmarna handlar främst om korttidsarbete, arbetsbrist, anställningsvillkor, a-kassa och inkomstförsäkring. Många som hör av sig är oroliga och vill veta vad korttidsarbete kommer att innebära för dem. Enligt presstjänsten oroar sig medlemmarna också för sämre anställningsvillkor, att bli av med jobbet och för sin egen och företagets ekonomi.
Läs mer: Varsel - så funkar det
Förbundet bevakar situationen dag för dag men ser ingen avmattning för tillfället.
– Vi prioriterar bort allt som inte rör förhandlingar just nu för att frigöra resurser och hinna med. Det är ett fantastiskt engagemang från medarbetarna, alla vill hjälpa till. Samtidigt måste vi också se till att hålla oss friska, den största risken nu är att många blir sjuka, säger Jeanette Forss.
Även i Göteborg har kontoret fått ställa om verksamheten.
– Vi har styrt om all befintlig personal till att stötta förhandlingsverksamheten. Vi har hittat ett system som fungerar och har lyckts skapa korta handläggningstider, säger Pierre Svensson.