Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Corona ger högt tryck på facket

Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.
Ola Rennstam Publicerad 26 mars 2020, kl 15:42
Janerik Henriksson/TT, AP Photo
"Trycket är högre än under finanskrisen 2008, för det drabbar alla branscher", säger Pierre Svensson, chef på Unionen i Göteborg. Janerik Henriksson/TT, AP Photo

Coronaviruset har lett till enorma konsekvenser på svensk arbetsmarknad. Förändringarna i form av varsel och permitteringar märks inte minst på Unionen.

Men den största utmaningen för organisationen just nu är alla de tusentals korttidsavtal som måste tecknas lokalt mellan fack och arbetsgivare. Enligt Unionen har antalet inkommande förhandlingar ökat med sex gånger det normala på kort tid.

Läs mer: Arbetsgivare och fack överens om korttidsarbete

– Trycket är enormt nu och prognosen är att vi inte ser något stopp på det. Utöver alla korttidsavtal uppstår det andra förhandlingar om exempelvis arbetsbrist längs vägen, säger Jeanette Forss, chef på Unionens regionkontor i Stockholm.

Pierre Svensson, chef på Unionens regionkontor i Göteborg, ger samma bild.

– Jag skulle säga att trycket är större än under finanskrisen 2008, för det drabbar alla branscher. Vår region är hårt drabbad. Den senaste veckan har vi haft 800 förhandlingsärenden, normalt är det 250 ärenden på en månad, säger han.

Det höga trycket på förhandlingsverksamheten har gjort att Unionen fått ställa om. Personal från regionerna hjälper bland annat till på Unionens fackliga rådgivning, dit medlemmar kan vända sig för att få svar på frågor. I normala fall besvaras 800-900 samtal per dag men i dagsläget ligger det på det dubbla, enligt Unionens pressavdelning.

Läs mer: Så stöttar du en orolig kollega

Frågorna från medlemmarna handlar främst om korttidsarbete, arbetsbrist, anställningsvillkor, a-kassa och inkomstförsäkring. Många som hör av sig är oroliga och vill veta vad korttidsarbete kommer att innebära för dem. Enligt presstjänsten oroar sig medlemmarna också för sämre anställningsvillkor, att bli av med jobbet och för sin egen och företagets ekonomi.

Läs mer: Varsel - så funkar det

Förbundet bevakar situationen dag för dag men ser ingen avmattning för tillfället.

– Vi prioriterar bort allt som inte rör förhandlingar just nu för att frigöra resurser och hinna med. Det är ett fantastiskt engagemang från medarbetarna, alla vill hjälpa till. Samtidigt måste vi också se till att hålla oss friska, den största risken nu är att många blir sjuka, säger Jeanette Forss.

Även i Göteborg har kontoret fått ställa om verksamheten.

– Vi har styrt om all befintlig personal till att stötta förhandlingsverksamheten. Vi har hittat ett system som fungerar och har lyckts skapa korta handläggningstider, säger Pierre Svensson.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.