Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Eva Nordmark leder TCO vidare

Eva Nordmark fortsätter att styra TCO-rodret, det står klart efter ett kongressbeslut igår. En ny jobbagenda för fler och bättre jobb blir nu paraplyorganisationens nya giv.
Anton Andersson Publicerad
Eva Nordmark.
Eva Nordmark fick i går förnyat förtroende att leda TCO fram till nästa kongress, om fyra år. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

– Kan kongressen välja Eva Nordmark som ordförande? JAAAA!

Så lät det under öppningsdagen av TCOs 25:e ordinarie kongress utanför Stockholm igår.

Beskedet att Eva Nordmark blir omvald kommer dock knappast som en överraskning. Sedan förra kongressen har paraplyorganisationen vuxit med 125 000 medlemmar (varav de flesta genom Unionen). Samtidigt har man fått genomslag i flera av sina viktigaste politiska frågor, bland annat den om höjt tak i a-kassan.

Organisationens digitala närvaro och opinionsbildande roll har också stärkts de senaste fyra åren – inte minst tack vare de omtalade filmerna om den svenska partsmodellen; Like a Swede och Buisness like a Swede. TCO är också i uppstartsfasen av en facklig tankesmedja, ett arbete där Unionen varit starkt drivande.

– Jag är väldigt glad att ha fått förtroendet att leda TCO i fyra år till. Vi upplever att vi har kraftig medvind och att vårt inflytande ökar. Sverige har världens starkaste tjänstemannarörelse och jag är stolt över att få fortsätta arbetet med att göra oss ännu vassare, kommenterade Eva Nordmark det förnyade förtroendet.

Förutom valet av ordförande valde kongressen också två vice ordförande, Peter Hellberg från Unionen och Britta Lejon från ST, samt en ny styrelse. Öppningsdagen hade även finbesök i form av statsminister Stefan Löfvén, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och SACO:s ordförande Göran Arrius.

Nu väntar nya fokusområden för TCO. Organisationen ska arbeta för en ny jobbagenda för fler och bättre jobb. Bland annat vill se en blocköverskridande skattereform tänkt att gynna utbildning och företagande.

– Individernas och samhällets möjlighet till omställning måste stärkas. Vi vill se stabila trygghetssystem och utökade möjligheter att utbilda sig genom hela yrkeslivet. Dessutom behöver Sverige ett skattesystem som premierar utbildning, ansvarstagande och företagande och som ger tillräckliga skatteintäkter för att finansiera en god framtida välfärd, sade Eva Nordmark. 

TCO-styrelsen

TCO:s styrelsen består av ordförande och 14 ledamöter från förbunden som ingår. Mellan kongresserna är det styrelsen som fattar beslut om organisationen. Här är listan över den nya styrelsen. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.

Unionen

Martin Johansson lämnar sitt uppdrag

Noa Söderberg Publicerad 31 maj 2024, kl 17:47
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag
I måndags konfronterades Unionens andre vice ordförande av organisationen Dumpen. Nu uttalar sig förbundet för första gången om vad som kommer hända härnäst.
Martin Johansson lämnar sitt uppdrag