
- Det enskilt viktigaste för pensionerna och det övergripande pensionssystemet är sysselsättningen och löneutvecklingen. Däremot påverkar börsen AP-fondernas förmögenheter, som i sin tur står för en del av pensionssystemen. Men framför allt slår börsfallet mot våra premiepensioner beroende på hur man har valt att placera dem, säger Lars Jagrén, chefsekonom på Unionen.
Hur stort slaget blir beror på hur gammal du är och hur stor andel av din pension som utgörs av premiepensionen. Några enstaka fonder kan till och med ha gått upp trots att börsen generellt har gått ned.
Om och i så fall när det är dags att placera om pengar är svårt att säga. Eftersom ett börsfall kan följas av en uppgång kan det vara värt att sitta lugnt i båten. Däremot menar Lars Jagrén att man kan se den kraftiga nedgången som en anledning till att se över hur ens premiepensionspengar är placerade.
- Jag antar att de flesta är lika dåliga som jag och inte ens kommer ihåg var man har dem. Jag tror att man först och främst ska se till att man har låga avgifter. Det andra är att riskminimera genom att sprida ut det på olika branscher och länder.
När bör vi vara oroliga?
- Framför allt ska man vara orolig när en börsnedgång kommer samtidigt som en svag ekonomisk utveckling, då är det illa. Men tittar vi på sysselsättningen i Sverige ser det ganska bra ut och BNP växer i snabb takt. Då behöver man inte vara lika orolig eftersom pensionsinbetalningarna ändå ökar från dem som arbetar.