Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Risk för nej till bolån vid 60

När du närmar dig 60 minskar dina möjligheter att ta bolån betydligt. Bankerna börjar då att räkna på vad du kommer få i pension, inte vad du har i lön. Även yngre som tillfälligt går ner i lön riskerar att ratas.
Anita Täpp Publicerad 17 maj 2022, kl 06:00
Ett legohus och sedlar.
Det gäller att se om sitt hus i tid när man börjar närma sig pensionsåldern. För redan vid 59, eller ännu tidigare, kan banken börja räkna med din kommande pension i stället för din aktuella inkomst när du söker bolån.
Foto: Erik Nylander/TT

Funderar du på att byta bostad eller göra en större renovering av ditt nuvarande boende innan du går i pension? Då är det bra att veta att din möjlighet att få låna kan minska väsentligt redan innan din 60-års dag.

Bankerna gör alltid en kreditprövning innan de beviljar ett bolån för att kontrollera att du kommer att klara av att betala ränta och eventuella amorteringar framöver.

Och då är inte minst din inkomst avgörande för hur stort bolån du kan få.

Kalkylerar med din aktuella inkomst

Det lånet kan banken sedan aldrig dra tillbaka, så länge du sköter betalningarna för det. Det gäller även om du senare permanent eller tillfälligt – som vid föräldraledighet, deltidsarbete eller tjänstledigheter för studier – får en lägre inkomst.

Men om du först får en lägre inkomst och därefter behöver ett nytt eller utökat bolån får du sannolikt låna mindre pengar, eftersom banken då kan välja att kalkylera med din aktuella inkomst.

Om du får barn får du också låna mindre eftersom banken då även lägger in beräknade kostnader för barnet i kalkylen.

Och om du i stället börjar närmar dig de 60 kan banken alltså räkna med vilken pension du kommer få i stället för din inkomst när kreditprövningen görs.

Oklar åldersgräns

Exakt vid vilken ålder detta sker är oklart. När den oberoende stiftelsen Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå – som bland annat har representanter från Konsumentverket och Finansinspektionen i sin styrelse - har ställt frågan till bankerna har man inte lyckats få besked om det.

– När vi har frågat några hur de gör har de svarat att det inte finns några fasta åldersgränser, säger Eva Lindström jurist på Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå.

Men enligt sparekonomen Sharon Lavie, med mångårig erfarenhet från olika banker och bankinstitut, kan man utgå från att bankerna börjar kalkylera med ens kommande pension när man fyllt 59. Och Kollega har uppgifter om att det kan inträffa redan vid 57 års ålder.

Har alltid ett eget ansvar

Om man känner till det här kan man välja att agera utifrån det. Man kanske köper en ny bostad tidigare än planerat. Alternativt i god tid ansöker om ett utökat bolån till en renovering av sitt nuvarande hem, även om det sedan inte kommer ske förrän man har blivit pensionär.

Sharon Lavie
Sharon Lavie, sparekonom. Foto: Martin Sörbo

– Så kan man nog göra. Men då är nackdelen att man kan få betala räntor i flera år i onödan. Och då kan det ändå vara bättre att amortera mindre på sitt lån och spara de pengarna till renoveringen i stället, säger Sharon Lavie.

Hon påpekar att man alltid även har ett eget ansvar, så att man inte tar ett för stort bostadslån.

– För om man inte klarar att betala för det så kan man i värsta fall bli tvungen att sälja sin lägenhet eller sitt hus, säger Sharon Lavie.

Tänk på det här

  • Fundera på ditt kommande bostadsbehov, både vad gäller en eventuell flytt eller renovering, i god tid innan du fyller 60.
  • Sluta om möjligt amortera på ditt nuvarande bostadslån och spar de pengarna i stället.
  • Ställ dig för säkerhet skull i hyreskö.
  • Om du är äldre och din bank inte vill ge dig det bostadslån du behöver, kontrollera om en annan bank eller bolåneinstitut - som kan ha en annan beräkningsmodell - vill ge dig lånet
  • Använd dig i första hand av en jämförelsetjänst så du kan jämföra erbjudanden från flera banker och långivare. Då görs endast en kreditprövning. Många kreditprövningar kan skada ditt kreditbetyg och minska möjligheten att få låna.
  • Om du har barn kan du fråga dem om de kan stå som medlåntagare, vilket kan öka chansen att få ett större lån.

Källa: Sharon Lavie

Ekonomi

Unionen: Så påverkas du av räntebeskedet

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4 procent. Unionens chefsekonom reder ut vad beskedet innebär för dig som löntagare.
Ola Rennstam Publicerad 23 november 2023, kl 13:24
Peter Brännemo, Unionen.
Att räntan lämnas oförändrad är ett välkommet besked som gör att löntagarna kan börja se ett ljus i tunneln kring sin privatekonomi, menar Unionens chefsekonom Tobias Brännemo. Foto: Peter Knutson/Fredrik Sandberg/TT.

Efter att ha höjt den så kallade styrräntan åtta gånger sedan förra våren väljer Riksbanken nu en annan inriktning. Styrräntan förblir oförändrad på 4,0 procent.

Det är ett besked som välkomnas av många ekonomiska experter. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo är en av dem:

– Det är jättebra att Riksbanken inte går vidare med fler räntehöjningar, vilket är precis det som vi efterfrågat. Vi har signalerat att de höjningar som man redan har genomfört har börjat få negativa effekter på arbetsmarknaden. Nu när inflationen så tydligt är på väg ner är det helt rätt beslut, säger han.

Vad innebär dagens besked konkret för mig som löntagare? 

– Vi löntagare är pressade av den höga inflationen och de räntehöjningar som redan genomförts. Risken vid ytterligare en höjning hade varit att effekten på jobben skulle bli större. Om man redan har en pressad ekonomi ska man inte dessutom behöva vara orolig för att bli av med jobbet. Så detta är ett välkommet besked som gör att löntagarna kan börja se ett ljus i tunneln kring sin privatekonomi.

Tobias Brännemo anser att dagens ränta är på en för hög nivå men poängterar att en räntesänkning hade varit en för drastisk omsvängning i nuläget.

– Unionens bild är de senaste räntehöjningarna som genomförts har gjorts i onödan. Riksbanken säger själva i sin prognos att räntan kommer sänkas om två år men vi anser den kommer att behöva ske betydligt tidigare än så, säger han.

Ser du några farhågor med dagens beslut från Riksbanken?

– Nej inga alls. Det skulle bara varit om inflationen inte var på väg ner - och där är vår bedömning att det är den. Det viktigaste nu, efter en period av reallönesänkningar, är att komma tillbaka till reallöneökningar.

Så sammanfattningsvis - kan löntagarna förvänta sig reallöneökningar nästa år? 

– Ja, det är vår bedömning. Men det kommer att bero på hur mycket inflationen sjunker och i vilken takt det sker.

Risk med för snabba svängningar

Enligt Riksbankens prognos finns det en risk att man höjer räntan framöver om inflationen inte sjunker tillräckligt. Men från Unionens håll anser man det scenariot som osannolikt. 

– Riksbanken har behov av att skicka en sådan signal. Den ekonomiska utvecklingen gynnas av en långsiktighet och förutsägbarhet och därför finns risker med att göra för snabba omsvängningar, säger Tobias Brännemo.

För att ge löntagarperspektivet större utrymme i den ekonomiska debatten har Unionen, tillsammans med fyra andra fack*, bildat en skuggdirektion som analyserar läget i svensk ekonomi. Den fackliga skuggdirektionens analyser sänds som en podd samma vecka som Riksbanken lämnar nya räntebesked.

*Akavia, LO, Saco samt tankesmedjan Arena idé.