
När Eva Björklunds man fick jobb i Singapore blev det mycket att ta ställning till. Hon, som till vardags är rådgivare på TRR, Trygghetsrådet, och de två barnen skulle ju också följa med.
– Både partner och barn ska trivas. Man måste efterforska ordentligt vad som gäller i det nya landet, till exempel beträffande försäkringar, pensionsavsättningar och andra förmåner, säger Eva Björklund.
Hennes man hade fått anställning i ett internationellt bolag på en lokal tjänst. Familjen fick räkna på boende-, barn- och reseförsäkringar, pensionsavsättningar samt boende- och skolkostnader. I Singapore är både skolor och boende extremt dyrt. En hyreslägenhet på tre rum kostar mellan 30 000 och 50 000 kronor i månaden.
– Vissa kan kanske få hjälp av företaget de är utskickade av, men mycket av ansvaret ligger på en själv, säger Eva Björklund.
Läs mer: Köpa bostad utomlands? Tänk på det här!
I sin roll som rådgivare på TRR har hon mest mött arbetssökande som varit intresserade av att arbeta i Europa. Håller man sig inom EU är förutsättningarna enklare när det gäller arbetstillstånd, löner och sjukförsäkringar.
Man vidgar sina vyer, lär sig språk och får erfarenhet av andra kulturer och arbetsklimat
Det brukar sägas att det tar upp till ett år att acklimatisera sig i ett nytt land. I början är det mycket praktiska bestyr, från att hitta ett nätverk till att veta var man ska handla och leta fritidsaktiviteter till barnen.
– För oss gick det ganska snabbt. Singapore är bra, många flyttar in och ut och klimatet gör det lätt för familjer att anpassa sig.
Första halvåret ägnade Eva Björklund mest åt familjen. Sedan jobbade hon ideellt i kvinnonätverket Swea. Sista halvåret de bodde i Singapore arbetade hon på svenska ambassaden.
– Det är en bra erfarenhet att ha arbetat utomlands. Man vidgar sina vyer, lär sig språk och får erfarenhet av andra kulturer och arbetsklimat.
Finns det risk att karriären hemma avstannar?
– Det finns ingen baksida med att fylla på med helt nya erfarenheter. Men om man är medföljande och inte sysselsätter sig kan det vara en liten uppförsbacke när man kommer tillbaka. Man kan ha tappat kompetens. Det är enklare att komma tillbaka om man på ett tydligt sätt kan förklara vad man har gjort. Man kan lära sig språk eller arbeta ideellt, det senare är stimulerande och ger en referenser.
Eva tycker att man alltid ska ha en liten jobbplanering med sig själv någon gång per år. Det ska man ha även när man jobbar utomlands och även om man är medföljande. Det är så lätt hänt att dagarna fylls av andra viktiga saker när man bor i ett annat land.
Karriärrådgivaren Ingela Skullman, Team Factory, rekommenderar att man oavsett ålder har en plan, både för livet och för om man funderar på att arbeta utomlands.
– En utlandserfarenhet är guld värd i dag när arbetslivet är globalt. Flytande engelska är ett ofta ett krav. Har man en akademisk utbildning är utlandsjobb ett steg i karriären, säger Ingela Skullman.
Okvalificerade jobb utomlands är däremot inget som förgyller cv:t.
– Alla reser i dag. För 10–15 år sedan tog man upp au pair-jobb på cv:t. Jobbar man till exempel som bartender i Australien i fem år så halkar man dessutom efter sina jämnåriga.
Text: Cajsa Högberg
TÄNK PÅ DET HÄR INNAN DU ÅKER
➧ Håll koll på olika anställningsformer och vad de innebär: utsänd, dotterbolags- eller lokalanställd ger olika villkor.
➧ Beroende på vilket företag som är din arbetsgivare påverkas skatte- och socialförsäkringsfrågor olika.
➧ Se över lönen. Är man lokalt anställd har man till exempel inte samma pensions- eller försäkringsvillkor som om man är utsänd av ett svenskt bolag.
➧ Ta reda på levnadsomkostnaderna – till exempel vad boende och skolor kommer att kosta i det land du ska till – innan du förhandlar om lön, ersättningar och förmåner.
➧ Fundera över hur länge du vill vara utomlands. Skriv gärna kontrakt på ett år i taget och ompröva din planering när det har gått nio månader.
➧ Kolla om du har rätt till så kallat hardshiptillägg. Orter med tufft klimat, politiska och sociala spänningar och ordnings- och säkerhetsproblem kallas hardship-orter och kan ge kompensation i form av pengar, extra resor eller andra förmåner.