
1. GÖR EN BUDGET – FÅ KONTROLL
Hur ser din ekonomi ut efter julhelgerna? Har du naggat lite för mycket på spardepåerna, eller mer än du tänkt dig på krediten? Börja i så fall med att betala av krediten så att du slipper onödiga ränteutgifter. Fundera på om du behöver börja sätta av en summa varje månad för att inte hamna i samma sits nästa jul eller semester.
Ja, hur bra koll har du egentligen på vart pengarna tagit vägen? Ta kontroll över din ekonomi och gör en budget för 2019. Skriv ner alla kända inkomster i en spalt och alla utgifter i en annan. Fundera på om det är något du kan göra som kan öka inkomsterna. Jobbar du deltid finns det kanske möjlighet att gå upp i tid eller att byta jobb? Kanske passar det dig att jobba extra?
Finns det några utgiftsposter som går att sänka eller skala bort? Har du möjlighet att hyra ut ett rum eller klara dig med ett mindre boende? Att dela lägenhet ger också lägre boendekostnader.
Konsumentverkets budgetkalkyl är ett bra verktyg. Appar som Tink och Dreams hjälper till att hålla koll på vart slantarna tar vägen.
2. STARTA ETT BUFFERTSPARANDE
Oavsett var du är i livet är det bra att ha en buffert för oförutsedda händelser, om du förlorar jobbet eller om bilen plötsligt går sönder. Hur stor bufferten ska vara är experterna oense om, men många rekommenderar minst två månadslöner som riktmärke.
Se till att månadssparandet hamnar på ett konto där du får ränta eller på ett ISK-konto (investeringssparkonto).
Ha för vana att se över ditt fondsparande ett par gånger per år och fundera på vilken risk du är beredd att ta. Ersätt dyra aktivt förvaltade aktiefonder med billiga indexfonder.
3. MINSKA LÅNEKOSTNADERNA
Har du blancolån eller krediter? Aviavgifter, uppläggningsavgifter och höga räntor kan göra det till en dyr affär – särskilt om du har flera mindre lån. Det lönar sig nästan alltid att slå ihop flera lån till ett och få förmånligare ränta. Om inte, försök att betala av de lån som har högst ränta så fort som möjligt.
Se över dina bolånekostnader och kontrollera hur det gick med den där rabatten som banken gav dig senast, så att den inte plötsligt tagits bort. Med nya aktörer på bolånemarknaden finns också goda chanser att låna billigare än hos storbankerna.
4. SE ÖVER DIN PENSION
Även om din pension ligger långt fram i tiden kan det vara klokt att regelbundet se över hur pensionssparandet utvecklas. På många års sikt kan det nämligen innebära en skillnad på flera tusenlappar i plånboken som pensionär – varje månad – om pengarna är placerade i fonder med låga avgifter.
Har du efterlevandeskydd på din tjänstepension? Fundera på om det behövs, eftersom det gör din pension lägre.
Se över dina premiepensionsfonder. Är du nöjd med ditt PPM-val eller behöver det justeras? Kom även ihåg att du kan flytta över premiepensionen till din partner om det är stor löneskillnad, det kan ge en högre sammanlagd pension.
Läs mer på: minpension.se och collectum.se
5. SPARA TILL NÅGOT SÄRSKILT
Det bästa sättet att hitta motivationen är att sätta upp ett konkret mål för vad pengarna ska användas till. Att ha ett separat sparande för framtida aktiviteter och inköp ökar sannolikheten att det verkligen blir av. Namnge dina konton för olika ändamål, exempelvis semestern, barnens körkort eller jorden runt-resan som du alltid drömt om. Många experter rekommenderar ett sammanlagt sparande på cirka tio procent av lönen.
6. KOLLA FÖRSÄKRINGAR OCH AVTAL
Gör en översyn av ditt försäkringsskydd. Byt bolag med jämna mellanrum, spela ut dem mot varandra och spara en slant. Se regelbundet över avtal för internet, el och mobiltelefonabonnemang.
7. SKAFFA NYA VANOR
Fundera en extra gång vid varje inköp – oavsett om det är en kopp kaffe eller ett nytt klädesplagg: behöver du verkligen det här? En latte för 30 kronor om dagen blir 900 kronor i månaden och närmare 11 000 kronor om året. Matlåda i stället för ute-lunch sparar stora summor årligen. Bil är en av de största utgifterna i ett hushåll. Att samåka, åka kollektivt eller cykla kan spara tusenlappar varje månad på bensin, försäkring och verkstad.