Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

7 enkla sätt att spara 36 000:-

Ebb i kassan efter helgerna? Ägna lite ledighet åt att kartlägga dina fasta utgifter – det är ofta lättare att sänka dem än att höja inkomsten.
Joachim Stokstad Publicerad 5 januari 2018, kl 09:49
 Fredrik Sandberg / TT
Fredrik Sandberg / TT

Många bäckar små, heter det. Och det kan verkligen visa sig stämma, om man sätter sig med ett kalkylprogram (typ Excel) i datorn och summerar alla fasta kostnader. Det är faktiskt lika fascinerande som lönande att se hur många utgifter små kan bli en fet månadssumma.

Ta ditt mobilabonnemang. Det kan kosta 500 kronor i månaden med oceaner av surftid. Eller en hundring, med bara lite surf. Eller, ekonomiskt uttryckt, 6 000 respektive 1 200 kronor om året. En besparing på 80 procent som är fullt möjlig för den som ändå har wifi på jobbet och hemma, där vi oftast befinner oss.

Bredband hemma, ja. Det kan kosta 369 kronor i månaden. Men ringer du leverantören och säger att du vill säga upp abonnemanget för att det är för dyrt är chansen överhängande att du får svaret att de just nu har en kampanj på 199 kronor om du binder på ett år. För leverantören är det mycket bättre att minska sin intäkt med 46 procent än med 100 procent. Och din årsutgift minskar från 4 428 till 2 388 kronor.

Filmstreamingtjänsten som Netflix kostar 89 kronor i månaden. Men lägger du till 20 kronor kan två användare titta samtidigt, och för 139 kronor kan fyra titta samtidigt. Delar du på ett abonnemang med två vänner kan du därmed halvera din årskostnad från 1 068 till 556 konor.

Det finns numera också en rad streamingtjänster som är gratis. En variant är att prenumerera på den mörka delen av året och kolla gratisvarianterna på sommaren, när vi ändå tittar mindre på tv.

Maten står för en stor del av hushållens utgifter, enligt Konsumentverket äter en vuxen person för 2 000 kronor i månaden. I dag finns det många sätt att handla billigare. Till exempel matsmart.se, som säljer livsmedel med kort eller utgånget datum eller där tillverkaren har bytt etikett. Klimatsmart – och burkmajs, knäckebröd eller pasta med utgånget datum lär inte försämras inom det närmaste året. Och till mycket förmånliga priser.

Mobilappen Karma meddelar dig när det finns krogar i närheten som har färdiglagade rätter som de inte kan servera i morgon – och därför säljer ut till en bråkdel av ordinarie pris.

Och på tal om mat. Lunchpriserna har dragit i väg rejält på senare år, ingen höjer längre på ögonbrynen åt en standardrätt för runt hundralappen. Det innebär guldläge för dig som tar med egen lunchlåda. Kanske inte varje dag, men bara att ha medhavd mat hälften av våra cirka 230 arbetsdagar kan spara runt 10 000 kronor.

Morgontidningen är ofta billigare – och klimatsmartare – att läsa digitalt än att få i pappersformat. Att få exempelvis Svenska Dagbladet i brevlådan kostar 399 kronor i månaden, mot 99 kronor digitalt. 4 788 om året – eller 1 188. Betalar man 185 kronor i månaden kan fem personer läsa tidningen digitalt. Delar du den summan med två vänner sjunker månadskostnaden till 66 kronor, eller 740 kronor per person och år.

Bolån står för en stor andel av hushållets utgifter. Trots det är det lätt hänt att bara betala den där räntan som känns lite i högsta laget i stället för att kolla med några konkurrerande lånegivare. Säg att du har två miljoner i lån och 2,05 procent i ränta. Om någon annan erbjuder dig 1,59 procent betyder det att du sänker din årskostnad (före skatteavdrag) med 9 200 kronor.

Försäkringar är en annan pengaslukare. På fristående Konsumenternas försäkringsbyrå (konsumenterna.se) kan du enkelt jämföra bolagens försäkringar. Utifrån betygsättningen kan du mejla de bästa och be om offert. Varför betala 379 kronor i månaden för en bilförsäkring när du kan få en ännu bättre för 319? Besparing: 720 kronor per år.

Gör du samma sak med alla försäkringar ­– hemmet, villan, bostadsrätten, fritidshuset, båten, husdjuret – kan du högst sannolikt spara rejält mycket mer.

Se där en radda förslag som totalt kan minska dina utgifter med 36 000 kronor, eller 3 000 kronor i månaden. Och då har vi bara räknat med en handfull utgifter. Den som slutar röka ett paket om dagen sparar till exempel 20 000 på ett bräde.

Joachim Stokstad
Joachim Stokstad
[email protected]