
Tidigare i veckan avslöjade SVT Sport att Svenska ishockeyförbundet anklagas för könsdiskriminerande lönesättning. Enligt Unionenklubben saknar förbundet helt lönestrategi och lönepolicy vilket i sin tur har lett till könsdiskriminering.
Förbundsledningen får också kritik för hur löneförhandlingarna går till. Flera anställda uppger att de inte fått ha några lönesamtal alls.
Lukas Ringqvist är central ombudsman på Unionen och ansvarar för idrotten. Han bekräftar för Kollega att Unionen genomfört en förhandling som gällde löneprocessen hos Svenska ishockeyförbundet. Han säger att parterna nu är överens om att en lönekartläggning ska göras och att eventuella osakliga löneskillnader ska korrigeras. De har också gjort upp en plan för hur lönearbetet ska fungera lokalt.
Generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet, Tommy Boustedt säger till SVT Sport att han under sina 19 år på förbundet hittills inte sett något behov av lönekartläggningar, men att han anser att behovet nu finns.
I ett mejl till Kollega skriver han att han inte delar fackklubbens uppfattning om att förbundet ägnar sig åt könsdiskriminerande lönesättning:
”Vi strävar efter en rättvis lönesättning och därför har vi varit överens med facket om att göra en noggrann lönekartläggning för att få rätt fakta. Den kartläggningen håller just nu på att avslutas”, skriver han.
Tommy Boustedt skriver också att cheferna ska bli bättre på att hålla lönesamtal: ”… är det så att vi kan förbättra de samtalen så är det så klart något vi tar med oss. Jag tycker det är oerhört viktigt med ett bra samarbete mellan arbetsgivare och facket och vi sitter ned nu för att tillsammans lägga upp en bra plan för vårt fortsatta samarbete.”
Alla företag ska kartlägga löner
Alla arbetsgivare ska enligt lag göra lönekartläggningar. Syftet är att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader mellan könen. Företag med minst tio anställda ska dessutom dokumentera kartläggningen och de åtgärder som planeras.