Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Pappa var föräldraledig – blev uppsagd

Pappan ska ha blivit tillsagd att avbryta föräldraledigheten, annars skulle han bli uppsagd. Dagen efteråt verkställde företaget uppsägningen.
Oscar Broström Publicerad 18 mars 2022, kl 14:33
Närbild på man som håller sitt barn i handen.
Pappan blev i ett möte tillsagd att avbryta sin föräldraledighet. Dagen efter blev han uppsagd. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Mannen var tillsvidareanställd som säljkonsult och affärsutvecklare på ett företag som arbetar med matleveranser. När han oväntat behövde ta ut föräldraledighet blev han kallad på ett möte av sin arbetsgivare.

Där ska arbetsgivaren ha sagt åt mannen att omedelbart avbryta sin föräldraledighet, annars skulle företaget säga upp honom.

En dag senare blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att det finns ett tydligt samband mellan uppsägningen och mannens föräldraledighet och kräver nu företaget på 300 000 kronor i skadestånd.

– Föräldraledighet, även oväntad sådan, är en naturlig del av den enskilde arbetstagarens yrkesliv och något som en arbetsgivare regelmässigt har att förhålla sig till. Att en arbetstagare sägs upp för att han eller hon nyttjar sin rätt till föräldraledighet är en mycket allvarlig överträdelse av missgynnandeförbudet i föräldraledighetslagen, säger Isabelle Arsova på DO, i ett pressmeddelande.

Enligt företaget hade uppsägningen ingenting med mannens föräldraledighet att göra. DO skriver att om företaget inte betalar skadeståndet kommer de att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]