Att inte kunna arbeta, åka buss, eller ta en fika för att arbetsplatser och offentliga miljöer är otillgängliga är en form av kränkande särbehandling. Det anser regeringen och föreslår därför i ett lagförslag att bristande tillgänglighet ska införas som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen.
Missgynnandet kan till exempel vara att trösklar inte lyfts bort eller om en butiksägare inte flyttar varor som hindrar framkomligheten. Åtgärderna ska vara skäliga och utgå från lagen och ekonomiska förutsättningar.
Vissa undantag från förbudet föreslås dock. I arbetslivet gäller förbudet inte den som söker arbete och inte företag som har mindre än tio anställda. Förbudet ska inte heller gälla om det krävs att byggnader och fastigheter byggs om på ett orimligt sätt eller går emot den ursprungliga byggnadsplanen.
Bristande tillgänglighet ny diskrimineringsgrund
Personer med en funktionsnedsättning som inte kan delta i arbets- eller samhällslivet på grund av dåligt utformade miljöer ska kunna anmäla det som diskriminering. Det beslutet fattade Regeringen under måndagen.
Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar
Chefer och ålderism: ”Som tur är har min fru bra lön”
Även chefer drabbas av ålderism. Erik, som varit chef i 25 år, är en av dem. För 5 år sedan blev han uppsagd. Nu får han inga jobb. Inte ens mindre kvalificerade.