Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Bristande tillgänglighet ny diskrimineringsgrund

Personer med en funktionsnedsättning som inte kan delta i arbets- eller samhällslivet på grund av dåligt utformade miljöer ska kunna anmäla det som diskriminering. Det beslutet fattade Regeringen under måndagen.
Lina Björk Publicerad 3 mars 2014, kl 15:57

Att inte kunna arbeta, åka buss, eller ta en fika för att arbetsplatser och offentliga miljöer är otillgängliga är en form av kränkande särbehandling. Det anser regeringen och föreslår därför i ett lagförslag att bristande tillgänglighet ska införas som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen.

Missgynnandet kan till exempel vara att trösklar inte lyfts bort eller om en butiksägare inte flyttar varor som hindrar framkomligheten. Åtgärderna ska vara skäliga och utgå från lagen och ekonomiska förutsättningar.

Vissa undantag från förbudet föreslås dock. I arbetslivet gäller förbudet inte den som söker arbete och inte företag som har mindre än tio anställda. Förbudet ska inte heller gälla om det krävs att byggnader och fastigheter byggs om på ett orimligt sätt eller går emot den ursprungliga byggnadsplanen.

Diskriminering

Unionens a-kassa anmäld för diskriminering av blind

I början av året anmälde Ida Östlund som är blind Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen. Orsaken är att hon inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning.
Lina Björk Publicerad 13 maj 2024, kl 06:02
En fasad med texten Unionens a-kassa. Till vänster blindskrift.
Ida Östlund har anmält Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen, då hon som blind inte kan använda deras hemsida för att söka ersättning. Foto: TT/ Steven Senne/ Mats Thorén

Ida Östlund som är blind, använder ett så kallat skärmläsningsprogram som läser upp innehållet på webbsidor hon använder. Men när hon skulle använda det för att söka ersättning hos Unionens a-kassa tog det stopp. 

– Deras webbsystem är inte byggt för att jag som blind ska kunna använda det. Jag kan varken söka ersättning eller ta del av mina handlingar på inloggat läge, vilket är väldigt frustrerande. 

Hon frågade då om handläggarna kunde hjälpa henne via telefonen men eftersom det krävs mobilt Bank-ID för att godkänna handlingar gick inte det. Att träffa en fysisk person på ett kontor gick inte heller. Ida Östlund valde då att anmäla Unionens a-kassa till Diskrimineringsombudsmannen med motivering att hon blivit diskriminerad på grund av sin funktionsnedsättning. 

– Det sista jag vill är att bråka med a-kassan. Men det är så viktigt att man har med sig funktionsvänligheten när man bygger ett webbsystem. Nu är det krångligt även för seende personer, säger Ida Östlund. 
 

Krav på tillgänglighet

I Sverige finns ett gäng lagar som styr tillgänglighet. Sedan 2018 finns även ett webbtillgänglighetsdirektiv som innebär att webbplatser, intranät och appar ska uppfylla krav på tillgänglighet. Det kan till exempel handla om att kunna navigera och använda alla funktioner via tangentbord eller röststyrning. Att texter är lätta att förstå och att det finns möjlighet till uppläsning. 

Den som äger sidan behöver inte själv bygga in funktioner för röststyrning och uppläsning. Sidorna behöver bara skapas så att webbläsare, telefoner och hjälpmedel går att användas på dem. Det är här Ida Östlund menar att Unionens a-kassa har mer att lära. Hon har fått besked om att DO startat ett ärende av hennes anmälan. 

– Det känns bra. Kanske det hjälper någon annan. 

Unionens a-kassa har nyligen fått ta del av anmälan och har till och med den 17 maj på sig att lämna ett svar till Diskrimineringsombudsmannen. Mer än så vill man inte kommentera i nuläget.