Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Programmen som övervakar dig på jobbet

Det finns flera program som är skapade för att övervaka anställda. De kan till exempel räkna tangenttryckningar eller ta bilder med webbkameran. Här är några av dem.
David Österberg Publicerad 11 mars 2021, kl 09:50
Vilka webbplatser du besöker är lätt för arbetsgivaren att kontrollera. Illustration: Bo Lundberg

Worksmart

Produktivitetsmätningsverktyg. Räknar tangenttryckningar, tar skärmbilder, bilder med webbkameran och registrerar vilka program som används.

”Vi inser att det här kan verka skrämmande till en början, men vi har sett väldigt positiva effekter när det gäller att utveckla ett förtroendefullt förhållande till din chef, samtidigt som det ger möjlighet till feedback och insikter om produktivitet för båda parter som förbättrar förmågor och ökar arbetsglädjen”, skriver företaget på sin hemsida.

Teramind

Erbjuder verktyg för övervakning av anställda: skärmkontroll, tangentnedslag med mera. En chef kan dessutom fylla i vilka sidor på nätet som är ”produktiva” och utdela en varning om medarbetarna besöker andra sidor. Kan också ta över en medarbetares dator och till exempel stänga av tangentbordet. Kan spela in ljud och spela upp historik över vad en medarbetare har gjort under en dag.

Hubstaff

Programvara för tidsspårning. På sin hemsida skriver företaget att chefen kan få detaljerade tidrapporter mejlade till sig när dagen är slut för att få veta vad teamet har jobbat med under dagen. Via programmet kan chefen också dela ut digitala medaljer till de medarbetare som har varit mest effektiva eller produktiva. Det går också att se hur mycket tid medarbetarna har tillbringat på webben och hur länge de har besökt varje sida. Kan också ta skärmbilder med tidsintervall.

Läs mer: "Övervakning av anställda ökar lavinartat"

Digitalisering

6 sätt att dra nytta av ChatGPT på jobbet

Med AI-tjänsten ChatGPT har du en virtuell assistent till hands – bara några tangenttryck bort. Den kan hjälpa till med många uppgifter. Här är några saker att testa redan i dag.
Publicerad 14 april 2023, kl 10:48
Tecknad bild av person som håller en mobiltelefon i händerna och ställer frågor till en chat-bot.
AI-tjänsten ChatGPT kan hjälpa till med många uppgifter på jobbet. Som sammanfattningar, mejlskrivande och presentationer. Illustration: Colourbox.
  • Skaffa ett konto och sätt igång. Välj vilken chatbot du vill använda och skapa ett konto. De allra vanligaste är ChatGPT och sökmotorn Bing. Testa med att ställa en rak fråga som om du skulle fråga en kollega.
     
  • Utkast till presentationer. Be ChatGPT om hjälp inför din nästa presentation. Berätta vilket ämne du ska prata om och hur många slides eller rubriker du vill ha. Genast får du förslag på upplägg att jobba vidare med själv. Kanske skulle en historisk tidslinje över något i presentationen vara bra att ha med? Det fixar AI-boten.
     
  • Sammanfatta din text. Har du en lång rapport som en kollega skickat över och som du borde ta dig igenom, men saknar tid till? Kopiera texten och klistra in i ChatGPT och be om en sammanfattning. Blev summeringen för lång? Be om att få en ännu kortare eller varför inte i punktform. Det här kan du även göra med långa mejl.
     
  • Fråga om. En fördel med ChatGPT är att om du inte är nöjd med det första utkastet är det bara att be den att förfina svaret tills det är tillräckligt bra. Om du inte gillar tonen i förslaget går det att be den att formulera sig med mer humor eller mer formellt. Till skillnad från en kollega så tröttnar den inte, ens efter tionde gången.
     
  • Effektivisera mejlandet. Har du ett mejl som du inte vet riktigt hur du ska formulera för att det ska låta professionellt? Beskriv situtionen för ChatGPT så får du förslag som oftast är riktigt bra.
     
  • Omformulera och faktagranska. Tänk på att svaren från AI-boten inte är helt perfekta när det kommer till fakta. Ibland kan den hitta på saker som över huvud taget inte stämmer, men utvecklingen på området går snabbt framåt. Det bästa sättet är att se texten som ett förslag eller utkast. Faktagranska alla uppgifter som finns med i texten och formulera om så att det passar ditt språk, särskilt om du kommunicerar med personer som känner dig.

Text: Teres Hallman