Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Allt du behöver veta om kryptering

I alla tider har människan haft behov av att ha hemligheter. I dagens digitala värld använder vi kryptering. Ett krypterat meddelande ser ut som mumbojumbo för alla som inte har nyckeln som låser upp det.
David Österberg Publicerad 9 juni 2017, kl 10:12
Manligt dolt ansikte med kod och siffror.
Kryptering är inget nytt, redan Julius Caesar använde sig av ett krypterat alfabet. Foto: Shutterstock

Caesarkrypto

Under romerska rikets glansdagar använde Julius Caesar kryptering i brev till sina fältherrar. Det byggde på att alfabetet förskjuts. A skrevs som E, B skrevs som F, C skrevs som G, och så vidare.

Enigma 

När radiotrafiken ökade på 1900-talet blev det viktigt att kunna sända hemliga meddelanden. Det var bökigt att kryptera och dekryptera. Det blev lättare när Arthur Scherbius uppfann en kryptomaskin, Enigma. Med den gick det snabbt att göra ett oläsbart meddelande läsbart.

Läsbar e-post

E-post är inte så hemlig som man kan tro. Både e-post och internetleverantören kan se dina brev. Använder du jobbmejlen kan även arbetsgivaren se dem.

Pretty Good Privacy

Den vanligaste krypteringstekniken kallas PGP och skapades av amerikanen Philip Zimmerman. Han blev upprörd när myndigheterna ville ha rätt att ta sig in i alla krypteringsprodukter, så han byggde PGP med öppen källkod, skrev ner den och tryckte den som bok. Då skyddas den av tryckfriheten.

För att skicka meddelanden med PGP måste båda parter ha programmet installerat. Texten skrivs och krypteras med mottagarens nyckel till bokstäver utan synbar ordning och klistras in i ett mejl. Mottagaren dekrypterar meddelandet med sin nyckel.

Truecrypt

För att kryptera en fil måste du använda ett program som Truecrypt. Det skapar ett virtuellt kassaskåp där du kan lägga filer. Bara den som har rätt lösenord kan öppna skåpet.

Flera medier

... använder sig av krypteringstjänster på sina hemsidor för att tipsare ska kunna lämna uppgifter helt anonymt.

App-kryptering

Flera chattappar har inbyggd kryptering. Den senaste versionen av Whatsapp har till exempel automatisk kryptering av alla meddelanden.

Facebooks Messenger har en krypteringsfunktion. För att skicka krypterade meddelanden trycker man på ”hemlig”. Det går även att ställa en timer som raderar meddelandet efter en viss tid.

Edward Snowden

Den som vill chatta som Edward Snowden kan ladda ner appen Signal. Även den skickar krypterade meddelanden mellan enheter.

Under radarn

Regeringen utreder om brottsbekämpande myndigheter ska få använda hemlig dataavläsning, att spionprogram placeras i misstänkta brottslingars datorer. Programmet kan läsa meddelanden innan de krypteras.

David Österberg
David Österberg
[email protected]