Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Allt du behöver veta om kryptering

I alla tider har människan haft behov av att ha hemligheter. I dagens digitala värld använder vi kryptering. Ett krypterat meddelande ser ut som mumbojumbo för alla som inte har nyckeln som låser upp det.
David Österberg Publicerad 9 juni 2017, kl 10:12
Manligt dolt ansikte med kod och siffror.
Kryptering är inget nytt, redan Julius Caesar använde sig av ett krypterat alfabet. Foto: Shutterstock

Caesarkrypto

Under romerska rikets glansdagar använde Julius Caesar kryptering i brev till sina fältherrar. Det byggde på att alfabetet förskjuts. A skrevs som E, B skrevs som F, C skrevs som G, och så vidare.

Enigma 

När radiotrafiken ökade på 1900-talet blev det viktigt att kunna sända hemliga meddelanden. Det var bökigt att kryptera och dekryptera. Det blev lättare när Arthur Scherbius uppfann en kryptomaskin, Enigma. Med den gick det snabbt att göra ett oläsbart meddelande läsbart.

Läsbar e-post

E-post är inte så hemlig som man kan tro. Både e-post och internetleverantören kan se dina brev. Använder du jobbmejlen kan även arbetsgivaren se dem.

Pretty Good Privacy

Den vanligaste krypteringstekniken kallas PGP och skapades av amerikanen Philip Zimmerman. Han blev upprörd när myndigheterna ville ha rätt att ta sig in i alla krypteringsprodukter, så han byggde PGP med öppen källkod, skrev ner den och tryckte den som bok. Då skyddas den av tryckfriheten.

För att skicka meddelanden med PGP måste båda parter ha programmet installerat. Texten skrivs och krypteras med mottagarens nyckel till bokstäver utan synbar ordning och klistras in i ett mejl. Mottagaren dekrypterar meddelandet med sin nyckel.

Truecrypt

För att kryptera en fil måste du använda ett program som Truecrypt. Det skapar ett virtuellt kassaskåp där du kan lägga filer. Bara den som har rätt lösenord kan öppna skåpet.

Flera medier

... använder sig av krypteringstjänster på sina hemsidor för att tipsare ska kunna lämna uppgifter helt anonymt.

App-kryptering

Flera chattappar har inbyggd kryptering. Den senaste versionen av Whatsapp har till exempel automatisk kryptering av alla meddelanden.

Facebooks Messenger har en krypteringsfunktion. För att skicka krypterade meddelanden trycker man på ”hemlig”. Det går även att ställa en timer som raderar meddelandet efter en viss tid.

Edward Snowden

Den som vill chatta som Edward Snowden kan ladda ner appen Signal. Även den skickar krypterade meddelanden mellan enheter.

Under radarn

Regeringen utreder om brottsbekämpande myndigheter ska få använda hemlig dataavläsning, att spionprogram placeras i misstänkta brottslingars datorer. Programmet kan läsa meddelanden innan de krypteras.

Digitalisering

6 sätt att dra nytta av ChatGPT på jobbet

Med AI-tjänsten ChatGPT har du en virtuell assistent till hands – bara några tangenttryck bort. Den kan hjälpa till med många uppgifter. Här är några saker att testa redan i dag.
Publicerad 14 april 2023, kl 10:48
Tecknad bild av person som håller en mobiltelefon i händerna och ställer frågor till en chat-bot.
AI-tjänsten ChatGPT kan hjälpa till med många uppgifter på jobbet. Som sammanfattningar, mejlskrivande och presentationer. Illustration: Colourbox.
  • Skaffa ett konto och sätt igång. Välj vilken chatbot du vill använda och skapa ett konto. De allra vanligaste är ChatGPT och sökmotorn Bing. Testa med att ställa en rak fråga som om du skulle fråga en kollega.
     
  • Utkast till presentationer. Be ChatGPT om hjälp inför din nästa presentation. Berätta vilket ämne du ska prata om och hur många slides eller rubriker du vill ha. Genast får du förslag på upplägg att jobba vidare med själv. Kanske skulle en historisk tidslinje över något i presentationen vara bra att ha med? Det fixar AI-boten.
     
  • Sammanfatta din text. Har du en lång rapport som en kollega skickat över och som du borde ta dig igenom, men saknar tid till? Kopiera texten och klistra in i ChatGPT och be om en sammanfattning. Blev summeringen för lång? Be om att få en ännu kortare eller varför inte i punktform. Det här kan du även göra med långa mejl.
     
  • Fråga om. En fördel med ChatGPT är att om du inte är nöjd med det första utkastet är det bara att be den att förfina svaret tills det är tillräckligt bra. Om du inte gillar tonen i förslaget går det att be den att formulera sig med mer humor eller mer formellt. Till skillnad från en kollega så tröttnar den inte, ens efter tionde gången.
     
  • Effektivisera mejlandet. Har du ett mejl som du inte vet riktigt hur du ska formulera för att det ska låta professionellt? Beskriv situtionen för ChatGPT så får du förslag som oftast är riktigt bra.
     
  • Omformulera och faktagranska. Tänk på att svaren från AI-boten inte är helt perfekta när det kommer till fakta. Ibland kan den hitta på saker som över huvud taget inte stämmer, men utvecklingen på området går snabbt framåt. Det bästa sättet är att se texten som ett förslag eller utkast. Faktagranska alla uppgifter som finns med i texten och formulera om så att det passar ditt språk, särskilt om du kommunicerar med personer som känner dig.

Text: Teres Hallman