Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

11 tips för att minska risken för cyberattack

Cyberhoten ökar i omfång och kostnaderna för nätfiske och andra cyberbrott växer årligen. IT-säkerhet är inte en fråga bara för IT-avdelningen utan rör alla som är uppkopplade och har tillgång till jobbets datorsystem. Så här försvårar du för hackarna.
Johanna Rovira Publicerad 3 mars 2022, kl 16:38
Händer på laptop och symbol för lösenord.
Du kan bli utsatt för cyberattacker både på jobbet och privat. Foto: Shutterstock

1. E-post

Ha separata mejladresser för jobb och privatliv, för såväl din egen som för arbetsgivarens skull.

2. Virus

Öppna inte bifogade dokument eller länkar från okända avsändare – dessa kan infektera dator eller mobil med skadlig kod i syfte att norpa värdefull information och utpressa dig eller företaget.

3. Avsändare

Öppna heller inte bifogade dokument eller länkar från för dig kända personer som verkar atypiska eller konstiga. Avsändaradressen kan vara förfalskad eller ha fått sitt konto kapat. För att kolla att avsändaren av ett mejl verkligen är den hen utger sig för att vara: Sätt musen på adressen utan att klicka och jämför med adressen som dyker upp i rutan.

4. Säkra lösenord 

Ett långt lösenord är bättre än ett kort komplicerat. Ett tips kan vara att exempelvis använda första och sista bokstaven i varje ord i en mening du kommer ihåg. Till exempel Hej jag heter Anna Karlsson och jag har 2 barn, 1 hund. Jag tycker om att segla och längtar till sommaren. Det blir: HjjghrAaKnohjhr2b,1h.Jgtromatsaohlrtlsn. Tämligen svårt att lista ut för någon annan.

5. Unika lösenord

Använd inte samma lösenord överallt. Det går nämligen att köpa avlagda lösenord på Darknet, den mörka webben.

6. Inloggning

Logga inte in på olika ställen via Facebook – du lämnar spår efter dig som kan användas för att påverka dig.

7. Säkerhetsuppdatering

Uppdatera mobilen och datorn omgående när det kommer propåer om säkerhetsuppdateringar – dessa beror ofta på att man hittat luckor i systemet som behöver täppas till. 

8. Wifi

Undvik att koppla in dig på gratis nätverk. Publika wifi är alltid osäkra. Genom att använda en vpn-anslutning skyddas din dator från intrångsförsök.

9. Usb-minne

Plocka inte upp ett usb-minne eller laddsladd från gatan eller någon annanstans och stoppa in i datorn för att stilla din nyfikenhet. De kan innehålla skadligt virus eller spionsystemvara som läcker information.

10. Kamera

Täck för kameraögat i din dator när du inte använder den.  

11. Logga ut

Lämna aldrig datorn obevakad och låt ingen annan använda den. Det finns exempel där barn lurats till att göra förälderns jobbdator mottaglig för hackerattacker.

 

Källa: MSB, m fl.  

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]