Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

11 tips för att minska risken för cyberattack

Cyberhoten ökar i omfång och kostnaderna för nätfiske och andra cyberbrott växer årligen. IT-säkerhet är inte en fråga bara för IT-avdelningen utan rör alla som är uppkopplade och har tillgång till jobbets datorsystem. Så här försvårar du för hackarna.
Johanna Rovira Publicerad 3 mars 2022, kl 16:38
Händer på laptop och symbol för lösenord.
Du kan bli utsatt för cyberattacker både på jobbet och privat. Foto: Shutterstock

1. E-post

Ha separata mejladresser för jobb och privatliv, för såväl din egen som för arbetsgivarens skull.

2. Virus

Öppna inte bifogade dokument eller länkar från okända avsändare – dessa kan infektera dator eller mobil med skadlig kod i syfte att norpa värdefull information och utpressa dig eller företaget.

3. Avsändare

Öppna heller inte bifogade dokument eller länkar från för dig kända personer som verkar atypiska eller konstiga. Avsändaradressen kan vara förfalskad eller ha fått sitt konto kapat. För att kolla att avsändaren av ett mejl verkligen är den hen utger sig för att vara: Sätt musen på adressen utan att klicka och jämför med adressen som dyker upp i rutan.

4. Säkra lösenord 

Ett långt lösenord är bättre än ett kort komplicerat. Ett tips kan vara att exempelvis använda första och sista bokstaven i varje ord i en mening du kommer ihåg. Till exempel Hej jag heter Anna Karlsson och jag har 2 barn, 1 hund. Jag tycker om att segla och längtar till sommaren. Det blir: HjjghrAaKnohjhr2b,1h.Jgtromatsaohlrtlsn. Tämligen svårt att lista ut för någon annan.

5. Unika lösenord

Använd inte samma lösenord överallt. Det går nämligen att köpa avlagda lösenord på Darknet, den mörka webben.

6. Inloggning

Logga inte in på olika ställen via Facebook – du lämnar spår efter dig som kan användas för att påverka dig.

7. Säkerhetsuppdatering

Uppdatera mobilen och datorn omgående när det kommer propåer om säkerhetsuppdateringar – dessa beror ofta på att man hittat luckor i systemet som behöver täppas till. 

8. Wifi

Undvik att koppla in dig på gratis nätverk. Publika wifi är alltid osäkra. Genom att använda en vpn-anslutning skyddas din dator från intrångsförsök.

9. Usb-minne

Plocka inte upp ett usb-minne eller laddsladd från gatan eller någon annanstans och stoppa in i datorn för att stilla din nyfikenhet. De kan innehålla skadligt virus eller spionsystemvara som läcker information.

10. Kamera

Täck för kameraögat i din dator när du inte använder den.  

11. Logga ut

Lämna aldrig datorn obevakad och låt ingen annan använda den. Det finns exempel där barn lurats till att göra förälderns jobbdator mottaglig för hackerattacker.

 

Källa: MSB, m fl.  

Digitalisering

6 gånger när tekniken ställt till det

Teknik, it-system och AI är ofta menat att förbättra, förenkla eller effektivisera. Men ibland kan utfallet leda till att hundbajs sprids ut i hela huset – som i ett av exemplen nedan.
Oscar Broström Publicerad 25 oktober 2022, kl 07:00
Robotdammsugare
AI, teknik och IT-system kan ibland ställa till mer problem. Foto: Vidar Ruud/NTB

Anställda får sparken av misstag

Ett stort antal anställda i Region Örebro fick ett överraskande mejl i mitten av oktober med följande besked: ”Det här meddelandet skickas till dig med anledning av att din anställning upphör”.

Det rörde sig dock inte om en plötslig massuppsägning, utan om ett krånglande it-system som råkade skicka ut mejlet av misstag.

– Mejlet hann gå ut till många. Men det togs emot med jämnmod och skratt. Alla förstod nog att det inte var på riktigt, berättade Patrik Malm, it-chef på Region Örebro för Dagens Nyheter.

Nyhet om jordbävning – från 1925

2017 skakade en nyhet från Los Angeles Times om boende i södra Kalifornien: En jordbävning, med magnituden 6,8 på Richterskalan, hade drabbat området Santa Barbara. Många blev förvånade, och det med rätta, eftersom jordbävningen aldrig hade skett.

Eller jo, det hade skett en jordbävning med magnituden 6,8 i Santa Barbara – men det var 1925.

Vad som hände 2017 var att en anställd på USGS – den amerikanska myndighet som undersöker och mäter geologiska förändringar – skulle korrigera och precisera exakt var jordbävningen 1925 skedde, och råkade skicka i väg ett mejl om jordbävningen.

Quakebot, en AI-tjänst som genererar nyheter baserat på notifikationer från USGS, skrev då omedelbart en artikel som publicerades av Los Angeles Times.

Högtalare startade fest av sig själv

Klockan halv två på natten vaknade boende i en lägenhetsbyggnad i Hamburg av vad som lät som en väldigt högljudd fest.

Det var dock ingen som närvarade på festen. En röststyrd högtalare, Alexa, hade helt på egen hand satt på musik på en irriterande hög nivå. Efter en och en halv timme ringde boende polisen som slog in dörren och upptäckte en tom lägenhet med en dunkande högtalare.

När den boende i lägenheten, Oliver Haberstroh, väl kom hem hade polisen bytt ut hans lås och han fick åka till stationen för att hämta sina nya nycklar. Haberstroh skrev därefter på Amazon Tysklands Facebook-sida och dementerade att han skulle ha aktiverat Alexa på distans.

 Jag har varit helt nöjd med er tjänst och Alexa, men relationen har tagit en u-sväng sedan i fredags. Man kan säga att det är komplicerat, vi måste gå skilda vägar.

Sorterade bort kvinnor

Amazon ville förbättra och effektivisera sin rekrytering. Företaget hade därför utvecklat ett program där AI snabbt skulle gå igenom jobbansökningar och betygsätta kandidaterna mellan ett och fem.

Programmet visade sig skatta kvinnor lägre än män.

Eftersom företaget och techavdelningen var mansdominerad, tolkade AI:n det som att män var att föredra framför kvinnor. När en kandidat skrev ordet ”kvinna” i sin jobbansökan fick den automatiskt ett lägre betyg. När Amazon upptäckte felet ledde det till slut till att man avvecklade rekryteringsprogrammet

Kamera blandade ihop boll och kalt huvud

Den skotska fotbollsklubben Inverness Caledonian Thistle FC bestämde sig under pandemin, när supportrar inte fick gå till arenan och se matcherna, för att köpa in ett automatiskt kamerasystem för att livesända matcherna.

Kameran skulle automatiskt följa spelet eftersom den var programmerad att hålla fokus på bollen. Dessvärre fick kameran problem i en match när domaren saknade hår. Kameran blandade ihop bollen med domarens kala huvud och tittarna, som ville se vad som hände i matchen, fick i stället följa domarens aktivitet på planen.

Robotdammsugare orsakade ”bajsokalyps”

Det kan vara bekvämt med robotdammsugare hemma, för den som har råd. Det verkar dock finnas en baksida med AI-städaren om du samtidigt har husdjur.

Jesse Newton från USA vaknade en morgon av vad han beskriver som en ”bajsokalyps”. Robotdammsugaren hade kört över hundens avföring och fört runt bajset i hela huset. Newton beskriver synen familjen fick på morgon som ”ett hem som närmast påminner om en Jackson Pollock-bajstavla”.

Dessvärre är det här inte första gången det händer. Företaget iRobot, som gör modellen Roomba, säger i en kommentar att de ”ärligt talat ser det här ganska ofta”.