Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

AD saknar teknik för digitala förhandlingar

Antalet avgjorda mål i landets domstolar ökade under våren tack vare att man använt sig mer av videoteknik. Men Arbetsdomstolen, som än så länge saknar teknisk möjlighet att ha digitala förhandlingar, har inte påverkats särskilt mycket av krisen.
Johanna Rovira Publicerad 20 augusti 2020, kl 13:33
Claudio Bresciani / TT
Claudio Bresciani / TT

Enligt Domstolsverkets statistik har antalet avgjorda mål ökat med sex procent jämfört med förra året och beskrivs som en rekordnivå. Detta beror delvis på att digitaliseringen satte fart under coronapandemin och många fall avgjordes över videokonferens, med bara domare och nämndemän på plats i rättssalen.

Men Arbetsdomstolen hör inte till Domstolsverket och saknar i dagsläget tekniken för att kunna ha digitala förhandlingar.

– Coronakrisen har inte påverkat oss särskilt mycket, säger Nina Bengtsson, domstolsadministratör på Arbetsdomstolen.

– Vi har fått ställa in ett fåtal förhandlingar på grund av sjukdom eller för att folk inte har kunnat resa hit. Någon gång har vi löst det genom att ta vittnesmål på telefon eller genom att låna någon annan domstol, för vi har inte samma teknik som andra domstolar. Vi håller på att se över tekniken och vilka möjligheter som finns.

– Och personalen har varit frisk, peppar, peppar, säger Nina Bengtsson.

AD

Arbetsdomstolen (AD) avgör tvister inom arbetslivet. Står tvisten mellan företag som har tecknat kollektivavtal och fackförbund, prövas den direkt i AD. Saknas kollektivavtal, eller om en anställd inte är med i eller har stöd av något fackförbund, väcks talan först vid en tingsrätt, domen kan därefter överklagas till AD. AD:s domar kan inte överklagas.

Diskrimineringsombudsmannen kan också väcka talan direkt till AD i vissa fall. Dessutom går tvister där företag inte vill träffa kollektivavtal/hur kollektivavtal ska tolkas till AD.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]