Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen och LO – en nödvändig allians

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän, vägen mot höjda kvinnolöner och synen på bemanningsföretag. Skillnader finns det gott om. Men de långsiktiga målen är ändå gemensamma, konstaterar Unionens ordförande Cecilia Fahlberg och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under ett samtal i Almedalen.
Anton Andersson Publicerad
Kollega
Karl-Petter Thorwaldsson och Cecilia Fahlberg diskuterar samarbete i Almedalen. Kollega

Diskussionen inleddes med ett gemensamt konstaterande från de båda ledarna att nästa års avtalsrörelse kommer att bli en utmaning. Trots att konjunkturläget har förbättrats det senaste kvartalet upplever de båda att motparten nu går ut hårdare än på länge.

Lönerörelsen måste anpassas till den låga inflationen heter det från arbetsgivarsidan.

– Arbetsgivarna talar alltid om att löneutrymmet är noll och om att man vill ha lokala lösningar. Men det är sant att vi faktiskt inte har fått i gång ekonomin den här gången. Situationen i Grekland spär på oron ytterligare, sade Cecilia Fahlberg under diskussionens inledning.

– Vi varnar starkt för att anpassa lönerna till inflationen. Går man ner mot noll blir det ännu svårare att få fart på hjulen och få kurvan att peka uppåt igen. Vi siktar istället på att sätta lönerna en liten bit över Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Där vet jag också att vi har Riksbanken i ryggen, fyllde Karl-Petter Thorwaldsson i.

Men hur ska då tjänstemannarörelsen och arbetarrörelsen gemensamt ta sig an framtidens utmaningar?

Trots att det gnisslat en del på sistone, inte minst efter LO:s beslut att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän ska minska, har Unionens och LO:s medlemmar närmat sig varandra på en rad områden, menar de båda fackledarna.

– När LO går ut och säger att man ska minska lönegapet mellan grupperna skjutsas jag tillbaka till 40-talet där tjänstemännen stod över arbetarna med vit kostym och slips. Det ser inte ur så idag. Vi delar samma behov av utbildning och kompetensutveckling. Uppdelningen tjänsteman och arbetare är omodern idag, sade Cecilia Fahlberg.

– Jag håller med Cecillia om att våra frågor idag i mångt och mycket är gemensamma, och studier ska så klart betala av sig. Men de behöver inte vara en högre skillnad än 10600 i månaden. Och vi tycker definitivt inte att gapet ska öka mer, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Resten av diskussionen kretsade mycket kring hur man ska komma tillrätta med löneskillnaden mellan kvinnor och män, samt industriavtalets normerande roll.

Även om åsikterna kring hur man tar sig dit skiljer sig uttryckte Karl-Petter Thorwaldsson en glädje kring att Unionen antagit ett liknade mål som LO vad gäller kvinnolönerna, det vill säga att gapet ska halveras under de kommande 12 åren. Unionen vill göra samma sak på 13 år.

– Alldeles oavsett tekniken är det mycket glädjande. Ska vi varaktigt kunna minska lönegapet måste LO, TCO och SACO samlas kring frågan. Det har jag sagt ända sedan jag tillträdde.

Cecilia Fahlberg delar uppfattningen om att man är överens i sak, men uttryckte samtidigt en oro över att LO:s linje där man vill driva särskilda potter i lönerörelsen kan komma att hota märkets normerande roll.

– Att använda industriavtalet för att få några tiondelar mer är oroande. Risken är att det stjälper hela avtalet. Man kan inte ha en normering, som i grunden handlar om solidaritet och jämställdhet, och samtidigt ta den vägen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken avblåst – avtal klart

Det blir ingen strejk på fyra av fem områden i tjänstesektorn där Unionen och Sveriges ingenjörer varslat. Parterna har kommit överens om nya kollektivavtal. Men strejkhotet på SVT kvarstår.
Ola Rennstam Publicerad 17 april 2025, kl 18:33
Bild på besiktningstekniker och Handelshögskolan i Stockholm.
Det blir ingen strejk för besiktningstekniker och för anställda på Handelshögskolan i Stockholm Executive Education. Foto: Colourbox, Henrik Montgomery/TT

AVTAL  2025. 
Strejken i tjänstesektorn är avblåst. I dag har Unionen enats om nya kollektivavtal med Almega på fyra områden. Det gäller Innovationsföretagen, Tjänsteförbunden Serviceföretagen, Tjänsteförbunden Utbildningsföretagen samt Tjänsteförbunden Utveckling och Tjänster inom Almega.

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu - efter långa förhandlingar - lyckats få till.

– Vi har nu kommit överens på fyra av fem områden där Unionen tidigare varslat om konflikt. Det innebär att strejken för dessa områden är avblåst. Det är glädjande och helt rimligt att medlemmar även inom Almega nu får löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvisa regler för ersättning till deltidsanställda, säger Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande i en kommentar.

Anpassade lösningar

Även arbetsgivarsidan är nöjda över att ha nått en lösning på konflikten.
– Vi har efter tuffa förhandlingar och medling kommit fram till avtal som gör att strejken blåses av. I avtalen slår vi tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer fast att vi nu träffar lösningar anpassade till tjänstesektorns och de specifika avtalsområdenas villkor och förutsättningar, säger Maria Möller arbetsgivarpolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.

De nya avtalen gäller för avtalsperioden den 1 april 2025 till den 31 mars 2027 och har ett avtalsvärde på sammanlagt 6,4 procent.
Sammanlagt var cirka 4 500 Unionen-medlemmar på tio företag uttagna till den nu avvärjda strejken.

Fortsatt strejkhot på SVT

Förhandlingarna fortsätter dock på Medieföretagen Public serviceföretagen vilket innebär att varsel om konflikt kvarstår på detta område. Kommer inte parterna överens bryter strejk ut på SVT den 25 april.  
– Det är anmärkningsvärt att Medieföretagen fortfarande håller i sitt motstånd och inte kan gå med på de rimliga krav som Unionen ställer och som övriga parter på arbetsmarknaden accepterat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

De nya kollektivavtalen med Almega:

  • Avtalsvärdet är 3,4 procent för 2025 och 3 procent för 2026.
  • Avsättningen till arbetstidsförkortning är 0,2 procent för 2025 och 0,3 procent för 2026.
  • Avsättningen till flexpension är 0,2 procent för 2025 och 0,2 procent för 2026.
  • Avtalen gäller från den 1 april i år och löper, precis som Industriavtalet, över 24 månader.