Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Så påverkar tyska lönekrav Sverige

När tyska metallfacket ställer sina lönekrav lyssnar de svenska facken. Den här gången kräver tyskarna löneökningar på 5,5 procent. Men det betyder inte att nivån för den svenska avtalsrörelsen är satt.
Niklas Hallstedt Publicerad
AP/TT
"Vi är många!" "Vi är värda mer!" står det på skyltarna. Industriarbetare inom tyska IG Metall demonstrerar för högre löner. Bild från 2007. AP/TT

Utvecklingen i Tyskland är och har länge varit betydelsefull när arbetsgivare och fack i Sverige ska göra upp om lönerna. Tyskland är både ett stort exportland för svensk industri och på samma gång en konkurrent.

När tyska IG Metall, som representerar över två miljoner arbetare och tjänstemän inom metall- och bilindustrin, häromveckan gick ut med krav på 5,5 procents löneökningar kan man tänka sig att de fackliga kollegorna i Sverige vädrade morgonluft.

- Tyskland är definitivt ett av de länder som vi tittar särskilt på, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

- Men vi har både olika förhandlingstraditioner och löneavtalskonstruktioner.

Enligt Niklas Hjert brukar tyskarna oftast landa på ungefär hälften av utgångskraven, medan man i Sverige hamnar betydligt närmare vad facken gått ut med från början.

När det gäller löneavtalen har man i Tyskland en konstruktion med olika steg som anger lägsta lönen för en viss grupp, och det är höjningen av den lägsta lönen man förhandlar om.  Tidigare har det hänt att anställda som sedan tidigare tjänar över den nya nivån i löneavtalet inte har fått någon höjning.

- Det hände under krisåren efter återföreningen mellan öst och väst, då fick inte löneavtalen genomslag i praktiken. Det har de börjat få nu, säger Niklas Hjert som tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser av IG Metalls krav.

- Det är först när man ser det verkliga utfallet som man har en reell siffra att förhålla sig till.

För de svenska parternas del är en viktig faktor även att studera den svenska produktivitetsutvecklingen.

- Våra löner måste inte utvecklas exakt som i Tyskland, det beror på hur våra företag utvecklas också, säger Niklas Hjert.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.