Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Ingen strejk i morgon

Arbetsdomstolens beslut gällande flexpensionskonflikten mellan fack och arbetsgivare väcker många frågor. Klart är dock att ingen strejk bryter ut på Almegaområdet.
Lina Björk Publicerad
Lagda varsel kommer inte att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.

Almega lämnade under torsdagen förra veckan in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension. 

Invändningen bestod i att pensionsfrågor regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, det vill säga inte de kollektivavtal som nu ligger på förhandlingsbordet. Då det avtalet inte är uppsagt för omförhandling menade Almega att det inte var tillåtet att strejka i syfte att tvinga fram ökade pensionsavsättningar.

Arbetsdomstolen har nu fattat sitt beslut, men det råder delade meningar om hur man ska tolka det. AD avslår fackens yrkan om att ta ett interimiskt beslut om konflikten, med motiveringen att man inte vill ta ställning på så kort tid. Almega tolkar beslutet som att AD gått på deras linje och att en strejk nu inte längre är aktuell.

På Unionen anser man att beslutet öppnar för olika tolkningar. Men gör ändå bedömningen att lagda varsel inte kommer att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.

-  Beslutet är en besvikelse men  frågan om flexpension är lika viktig i dag som den var i går. Vi är trygga med att det finns andra vägar framåt. Det här är ett gupp i vägbanan, men mobiliseringen av medlemmar var inte förgäves, det gjorde att vi är starkare nu än för ett halvår sedan, säger Martin Wästfelt, som är chefsjurist på Unionen.

Parterna får nu gå tillbaka till förhandlingsbordet.

- Det är viktigt att säga att det här egentligen inte är en rättslig strid, det är en rättvisefråga som kan lösas från förhandlingsbordet utifrån den kollektiva styrka som vi har.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.