
På måndag den 2 november presenterar Facken inom industrin sina konkreta avtalskrav, men redan nu bjuder de på en inblick i sina mål i den kommande avtalsrörelsen i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.
Föga förvånande vill facken se ökade reallöner men poängterar samtidigt att de tar avstånd från såväl kraftiga upp- som nedväxlingar av nuvarande löneökningstakt för att höja den låga inflationen.
”Under 2013–2015 har inflationen i stort sett varit noll. En del hävdar att det är de lägre löneökningarna som är orsaken till den låga inflationen. Andra menar att de höga reallöneökningarna visar att avtalet var för högt och att företagens konkurrenskraft urholkats. Vi bedömer 2013 års avtal som balanserat. Den låga inflationen beror inte på lägre löneökningar, utan på andra faktorer, och Sveriges internationella konkurrenskraft har stärkts.”
I stället menar fackföreträdarna att det är viktigt att arbetsmarknadens parter utgår från inflationsmålet och välkomnar Riksbankens fokus på målet.
I och med ovissheten om framtiden och ”arbetsgivarnas inställning till de ekonomiska förutsättningarna” ser Facken inom industrin förutsättningarna för ett flerårigt avtal som små och riktar därför in sig på ett ettårigt avtal.
I 2013 års avtalsrörelse infördes system för flexpension/deltidspension inom industrin. Industrifacken vill se en fortsatt utbyggnad av de systemen som enligt dem ger medlemmar ökade möjligheter till personlig anpassning av arbetstiden i slutet av arbetslivet. Dessutom kommer de att ställa krav som ska främja ökad jämställdhet och en bättre arbetsmiljö.
Slutligen vidhåller artikelförfattarna industrins viktiga roll som märkessättare på arbetsmarknaden och menar att Industriavtalet sedan dess införande 1998 har bidragit till reallöneökningar, stabilitet och förutsägbarhet.
Debattartikeln är undertecknad:
Martin Linder, förbundsordförande Unionen
Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall
Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande Livs
Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS