Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.
Niklas Hallstedt Publicerad 10 september 2020, kl 11:45
Marcus Ericsson / TT
Industriarbetsgivarna företräder bland annat företag inom den svenska stålindustrin. Marcus Ericsson / TT

I en ny rapport ger Industriarbetsgivarna, som företräder den svenska basindustrin, en bild av det ekonomiska läget där ljuspunkterna lyser med sin frånvaro. Raset är stort och har skett på bred front, exporten är extremt svag, arbetslösheten har stigit till nio procent och förväntas stiga ytterligare. Många anställda är varslade om uppsägning och många har beviljats korttidsarbete.

Osäkerheten ligger som en våt filt över ekonomin, anser Industriarbetsgivarna. I det läget är det svårt att se att det finns utrymme för några större löneökningar.

– Självklart är lönekostnaden viktig för våra företag. De verkar i en stenhård konkurrens där varje krona spelar roll, sa chefekonomen Kerstin Hallsten när rapporten presenterades under torsdagen.

Förhandlingschefen Per Widolf poängterade att basindustrin tror på längre avtalsperioder, givet att innehållet stärker konkurrenskraften.

– Vi måste titta framåt, ta ansvar och försöka skapa en situation som är så stabil som möjligt. 2020 är ett förlorat år, men det gäller inte 2021 och 2022 om vi sätter ett avtal som är ansvarsfullt och stabilt.

Läs mer: Så påverkar pandemin din lön

Niklas Hallstedt