
Den 31 mars ska löneavtalet inom industrin vara klart. Löneökningarna kommer att styra nivån på hela arbetsmarknaden i den stora avtalsrörelsen som berör nära tre miljoner anställda. Avtalsförhandlingarna är inne i ett intensivt skede och enligt arbetsgivarsidan bör löneökningarna hållas nere eftersom det är osäkert hur allvarligt coronaviruset kommer påverka ekonomin.
– Det ser ju inte bra ut. Det ser ut som att riskerna ökar för varje dag som går och då leder väl det till att vi kommer att kanske fastna för att vi behöver ha ett kort avtal den här gången, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin, till Sveriges Radio.
Men enligt Unionen kommer osäkerheten kring viruset inte få någon inverkan på avtalskraven.
– Vi har en genomtänkt syn på hur en lämplig löneökningstakt och andra viktiga saker ska regleras, och den överger vi inte till följd av corona. I stället kan korttidsarbete vara en viktig komponent för att hantera mer tillfälliga problem som uppstår, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.
Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona
Martin Wästfelt understryker att Unionen har ett långsiktigt perspektiv på lönebildningen. De huvudfaktorer som man tar hänsyn till är industrins konkurrenskraft, produktivitetsutveckling och inflation.
– Men om det påverkar produktivitetsutvecklingen och alla prognoser ser annorlunda ut – så kan det självklart få betydelse, men det är långt ifrån säkert. Det är ett svårbedömt läge just nu och därför är det klokt att vara lite försiktig, säger han.
Läs mer: Märket - så funkar det
– Konkurrenskraften slår mot företag i många länder, inte bara i Sverige. Arbetsgivarna kan få problem kortsiktigt med brist på komponenter och stopp i produktionen men det är mer en korttidsfråga. Även om vi självklart följer utvecklingen noga.
Det har varit oroligt på världens börser senaste tiden till följd av corona. Hur mycket påverkar utvecklingen förhandlingarna?
– Börserna har väldigt liten betydelse. Det är produktivitet och internationell konkurrenskraft som är de viktigaste faktorerna för att säkra sysselsättning och långsiktig reallöneökning.
Kan corona komma att försvaga konfliktvapnet?
– Det är klart att om hela Sverige står stilla så kan corona komma att påverka. Men huvudparametrarna som styr är konkurrenskraft, produktivitetsutveckling och sysselsättning och inte vinster och konjunktur.
Bortsett från corona - hur är läget i avtalsförhandlingarna just nu?
– Det är ganska likt som det brukar vara i förhandlingar vid den här tidpunkten; det går trögt på vissa områden, lite bättre på andra. Det är också skillnad i vissa frågor mellan arbetare och tjänstemän.