Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Blir det strejk?

Unionens strejk mot Almega riskerar att skjutas upp efter att Almega hävdat att strejken bryter mot fredsplikten. Innan Arbetsdomstolen hunnit ta ställning i frågan blir det ingen strejk. Tonläget är dessutom högt och parterna tycks stå långt ifrån varandra.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Arbetsdomstolen måste ta ställning till om strejkvarslet bryter mot fredsplikten eller inte innan en eventuellt strejk kan bryta ut. Colourbox

Efter att förhandlingarna mellan Unionen och Almega bröt samman varslade Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer om strejk.

Sedan dess har Medlingsinstitutet med hjälp av sina medlare samlat in information från parterna och medlat dem emellan.

Än har medlarna inte hunnit lägga fram något bud till parterna att ta ställning till, men tonläget mellan facken å ena sidan och Almega å den andra är högt och mycket tyder på att de står långt ifrån varandra.

I förra veckan anklagade Unionen Almegaföretag för att otillåtet ha samlat in uppgifter om vilka anställda som är medlemmar i facket. Almega menade tvärtom att det inte alls var olagligt och att det dessutom var nödvändigt för att företagen skulle kunna förbereda sig på en eventuell strejk.

Under torsdagen blossade en ny oenighet upp då Almega hävdade att Unionen och Sveriges Ingenjörer bryter mot fredsplikten med sitt strejkvarsel i och med att det skulle råda fredsplikt i pensionsfrågan.

Unionen gör dock en annan bedömning och hävdar att Almega bara försöker förhala strejken.

Almega har lämnat in en invändning till facken som i sin tur lämnat den till Arbetsdomstolen som nu har till uppgift att reda ut hur det ligger till innan strejken bryter ut. Praxis är att det tar Arbetsdomstolen cirka fem arbetsdagar.

Med knappt tre dygn kvar är det utifrån sett svårt att tänka sig att parterna kommer kunna enas om ett nytt avtal innan måndag. Lyckas man blir det säkert i elfte timmen. Medlarna har dock gett besked att man inte kommer med något bud eller hemställan under helgen och Unionen kommer därför inte kalla in delgationerna som planerat. Förhandlingarna tar i stället en paus i väntan på Arbetsdomstolens beslut.

Enligt Unionen skjuts troligen starten för en eventuell strejk upp, men när den kan komma att bryta ut vet man inte. Förbundet påpekar dock att målet fortfarande är att komma överens med Almega om ett avtal för flexpension.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.