Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten

Almega menar att Unionens och Sveriges Ingenjörers strejkvarsel är ett brott mot fredsplikten i och med att ITP-avtalet gör att det gäller fredsplikt i pensionsfrågor. Men Unionen håller inte med och menar att protesten är ett försök att skjuta upp strejken.
Linnea Andersson Publicerad
Person gör fredstecken med fingrarna.
Fredsplikt eller inte? Det är upp till Arbetsdomstolen att avgöra. Foto: Colourbox

Almega lämnade under torsdagen in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension. Trots att kollektivavtalen mellan parterna har löpt ut menar Almega att det råder fredsplikt i pensionsfrågor.

– Våra motparter har förklarat att det bara är genom en överenskommelse om kompletterande avsättningar till ITP som de varslade stridsåtgärderna kan undvikas. Men i de företag där ITP-planen gäller råder fredsplikt i pensionsfrågor, säger Jonas Stenmo, Almegas chefsjurist, i ett pressmeddelande.

Vidare menar han att de kommer begära skadestånd och/eller vidta andra rättsliga åtgärder om strejken bryter ut.

Men Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist, är av en annan mening.

– Vi har så klart bedömt frågan och vår bedömning är att det inte omfattas av fredsplikten. Nu får det här prövas men det jag kan säga i nuläget är att vi inte är överrumplade och att vi är trygga i vår bedömning, säger Martin Wästfelt.

Även Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, menar att Almega gjort en felaktig bedömning och att syftet är att försena strejken.

Unionens och Sveriges Ingenjörers jurister kommer lämna in ett svar till Arbetsdomstolen under fredagen. Arbetsdomstolen säger att de kommer hantera ärendet skyndsamt, eftersom strejken inte kan bryta ut innan dess.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejktempen höjs på SVT

Strejken på SVT närmar sig. I tv-huset pågår intensiva förberedelser inför konflikten som bryter ut på fredag. Kollega tog tempen på strejkviljan hos Unionenmedlemmarna.
Ola Rennstam Publicerad 22 april 2025, kl 15:04
Strejken på SVT bryter ut på fredag och striden står kring frågan om arbetstidsförkortning. Unionenklubbens Maria Fornemo delar ut information om strejken till bildredaktören Anders Strömquist. Foto: Ola Rennstam

Maria Fornemo står i grön strejkväst och med en hög flygblad i famnen utanför huvudentrén till tv-huset på Gärdet i Stockholm. Hon är vice ordförande i Unionenklubben på SVT och har bråda dagar. En av de förtroendevaldas många uppgifter är att informera medlemmarna som passerar om vad som gäller. Viljan att strejka – om det behövs – är stark.

– Vi känner ett väldigt stort stöd från medlemmarna kring den här konflikten och får många hejarop, säger Maria Fornemo. 

Medlemmarna vill ha kortare arbetstid

Strejken bryter ut på fredag – om Unionen och Medieföretagen inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal innan dess. Precis som på andra avtalsområden står striden kring frågan om arbetstidsförkortning. 

Det är en viktig fråga för våra medlemmar. Vi har haft många effektiviseringar de senaste åren folk måste göra allt mer på kortare tid och vi märker av stress. Det behövs helt enkelt mer tid för återhämtning. Därför vill vi ha samma arbetstidsförkortning som alla andra på arbetsmarknaden har fått, säger Maria Fornemo.

Hon får medhåll av Guidaí de Mello, ledamot i Unionenklubben för SVT Stockholm.

Guidaí de Mello

– År 2025 måste vi tänka om kring hur vi arbetar. Forskning visar att man gör ett kvalitativt bättre jobb om man arbetar färre timmar, därför är det förvånansvärt att Almega sätter sig emot de krav vi har.  

"Viktigt att inte ta över någon annans arbete"

Unionen lade strejkvarslet den 11 april. Sedan dess har de förtroendevalda i klubben fått svara på många frågor från medlemmarna. Att SVT-medarbetarna samarbetar mycket över redaktionsgränserna gör att det finns frågetecken att räta ut.

– Det handlar bland annat om gränsdragningsfrågor. Vilka program får medlemmarna jobba med och vilka får de inte jobba med om vi går ut i strejk? Det vill säga vilka program är undantagna från konflikten på grund av att de till exempel innehåller viktig samhällsinformation och vilka är det inte? Det är också viktigt att inte ta över någon annans arbete under strejken, säger Maria Fornemo.

Hur kommer tittarna märka av en eventuell strejk?

Vi hoppas naturligtvis att tittarna inte kommer att bli drabbade, och att vi inte behöver gå ut i den här konflikten. Det är svårt att veta vad som händer OM strejken bryter ut, det beror på vad arbetsgivaren väljer att göra. 

Tisdag kväll kommer Unionenklubben att hålla ett digitalt medlemsmöte där man bland annat kommer att berätta mer om var förhandlingarna befinner sig och svara på medlemmarnas frågor. 

Strejkvarslet på SVT

Omfattar cirka 750 SVT-medarbetare personer med arbetsställe i Stockholm, varav 450 är medlemmar i Unionen och 300 medlemmar i Journalistförbundet.

Strejken träder i kraft klockan 05:00 fredagen den 25 april om inte parterna kommer överens.

Program och funktioner som är undantagna från varslet: Riksnyheterna, Rapport, Aktuellt, Oddasat, Lilla Aktuellt, Uutiset, Nyhetstecken, Textning av undantagna program, VMA samt personer som arbetar med tekniska system för nyhetssändningar.