Maria Fornemo står i grön strejkväst och med en hög flygblad i famnen utanför huvudentrén till tv-huset på Gärdet i Stockholm. Hon är vice ordförande i Unionenklubben på SVT och har bråda dagar. En av de förtroendevaldas många uppgifter är att informera medlemmarna som passerar om vad som gäller. Viljan att strejka – om det behövs – är stark.
– Vi känner ett väldigt stort stöd från medlemmarna kring den här konflikten och får många hejarop, säger Maria Fornemo.
Medlemmarna vill ha kortare arbetstid
Strejken bryter ut på fredag – om Unionen och Medieföretagen inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal innan dess. Precis som på andra avtalsområden står striden kring frågan om arbetstidsförkortning.
– Det är en viktig fråga för våra medlemmar. Vi har haft många effektiviseringar de senaste åren – folk måste göra allt mer på kortare tid och vi märker av stress. Det behövs helt enkelt mer tid för återhämtning. Därför vill vi ha samma arbetstidsförkortning som alla andra på arbetsmarknaden har fått, säger Maria Fornemo.
Hon får medhåll av Guidaí de Mello, ledamot i Unionenklubben för SVT Stockholm.
– År 2025 måste vi tänka om kring hur vi arbetar. Forskning visar att man gör ett kvalitativt bättre jobb om man arbetar färre timmar, därför är det förvånansvärt att Almega sätter sig emot de krav vi har.
"Viktigt att inte ta över någon annans arbete"
Unionen lade strejkvarslet den 11 april. Sedan dess har de förtroendevalda i klubben fått svara på många frågor från medlemmarna. Att SVT-medarbetarna samarbetar mycket över redaktionsgränserna gör att det finns frågetecken att räta ut.
– Det handlar bland annat om gränsdragningsfrågor. Vilka program får medlemmarna jobba med och vilka får de inte jobba med om vi går ut i strejk? Det vill säga vilka program är undantagna från konflikten på grund av att de till exempel innehåller viktig samhällsinformation och vilka är det inte? Det är också viktigt att inte ta över någon annans arbete under strejken, säger Maria Fornemo.
Hur kommer tittarna märka av en eventuell strejk?
– Vi hoppas naturligtvis att tittarna inte kommer att bli drabbade, och att vi inte behöver gå ut i den här konflikten. Det är svårt att veta vad som händer OM strejken bryter ut, det beror på vad arbetsgivaren väljer att göra.
Tisdag kväll kommer Unionenklubben att hålla ett digitalt medlemsmöte där man bland annat kommer att berätta mer om var förhandlingarna befinner sig och svara på medlemmarnas frågor.