Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Avtal klart för tjänstemän inom handeln

Unionen och Svensk Handel har tecknat kollektivavtal för cirka 80 000 tjänstemän inom handeln. Avtalet är värt 2,2 procent och innehåller första gången även avsättningar till flexpension.
Linnea Andersson Publicerad
Fredrik Sandberg / TT
Unionens och Svensk Handels nya avtal ger 80 000 tjänstemän mer pengar i både plånbok och till pensionsavsättningar. Fredrik Sandberg / TT

Avtalet som blev klart under torsdagen följer märket på 2,2 procent och innehåller såväl individgarantier som höjda lägstlöner. Unionen är nöjt med resultatet.

– Avtalsförhandlingarna har varit tuffa och pågått länge, men vi har en ansvarstagande och konstruktiv motpart i Svensk Handel som tar ansvar för den svenska partsmodellen. Det tjänar både de anställda och företagen på, säger Kristina Fanberg, avtalsansvarig ombudsman på Unionen, i ett pressmeddelande.

Avtalet gäller från den 1 maj 2016 till 30 april nästa år. För första gången ska 0,2 procent av de 2,2 procenten i avtalet avsättas till flexpensionen.

– Det är positivt att tjänstemännen inom handeln nu får sin första avsättning till flexpension. Därmed har ännu fler anställda på svensk arbetsmarknad fått möjlighet till en tryggare pension i framtiden, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i pressmeddelandet.

Unionen och Svensk Handel fortsätter nu att förhandla fram nya kollektivavtal för tjänstemän inom apotek och på Systembolaget.

Avtalet innehåller bland annat:

  • Avtalsvärde 2,2 procent, varav 0,2 i pensionsavsättning (den första avsättningen till flexpension som görs på området).
  • Överenskommelse rörande rätt till deltid i pensionssyfte från 62 års ålder.
  • Löneökningar om 2,0 procent med individgaranti om 285 kr samt höjda lägstlöner med 2,0 procent.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 2,9 procent i löneökning i år.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. I år höjs lönerna med 2,9 procent och nästa år blir löneökningen 3 procent.

0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lönen höjs med 2,9 procent från den 1 april i år.
  • Lönen höjs med 3 procent från den 1 april 2026.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.