Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

"Viktigt analysera effekten av krisavtal"

På Atlas Copco Rockdrill i Örebro har tjänstemännen gått ner i arbetstid och lön för att undvika uppsägningar, som Kollega rapporterade igår. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert förstår att krisavtal kan vara en lösning för vissa företag.
- Men det är viktigt att man analyserar effekterna, och att man uppnår önskat resultat.
Linda Svensson Publicerad 20 september 2016, kl 13:32
Atlas Copcos anläggning i Örebro.
På Atlas Copco i Örebro har tjänstemännen gått ned i arbetstid och lön för att undvika uppsägningar. Foto: Atlas Copco

I går kunde Kollega berätta om Atlas Copco Rockdrill i Örebro, där tjänstemännen under fyra månader gått ned i arbetstid och lön för att undvika uppsägningar.

- Jag skulle gärna åka runt och presentera fördelarna för hur många som helst, sa Pär Aneman, Unionenklubbens ordförande, då.

Enligt Niklas Hjert står lokala krisavtal i den här branschen inte i strid med det centrala kollektivavtalet, och han betonar att det inte är fråga om direkta lönesänkningar, eftersom arbetstiden minskat i större omfattning än lönerna.

- Det som är viktigt är att man noga tänker igenom konsekvenserna av ett krisavtal, så att det inte drabbar den enskildes trygghet i försäkringssystemen om något händer eller om man trots krisavtalet blir arbetslös

Det är också viktigt, menar Hjert, att man analyserar orsakerna till krisen. Om det är fråga om en tillfällig nedgång i efterfrågan kan ett krisavtal vara en bra lösning. Är det däremot en strukturomvandling så har ett sådant avtal inte önskad effekt – att rädda jobben.

I Atlas Copcos fall har man försäkrat sig om att varken den sjukpenninggrundande inkomsten eller pensionsinbetalningarna påverkas.

- Jag har inte satt mig in i deras avtal specifikt, min roll är inte att överpröva klubbarnas uppgörelser, utan att erbjuda stöd och råd.  Men det är bra att de har säkrat de sakerna, säger Niklas Hjert.

I spåren av finanskrisen var krisavtalen vanliga inom framför allt industrin. Så vanliga att fack och stat enades om ett avtal som garanterade att enskilda inte skulle drabbas ekonomiskt om det ändå skulle bli fråga om uppsägningar.

Den överenskommelsen gäller än, men bara då det är fråga om större kriser, som till exempel drabbar en hel bransch.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.