Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Sänkt lön räddade jobben

Under fyra månader har tjänstemän på Atlas Copco jobbat en dag mindre i veckan mot ett löneavdrag på tio procent. Allt för att undvika varsel om uppsägningar. Unionenklubben och medlemmarna är nöjda med krisavtalet och hoppas att fler ska ta efter.
Linnea Andersson Publicerad 19 september 2016, kl 14:23
Atlas Copco:s kontor i Örebro.
Fyra dagars jobb i stället för fem och tio procent lägre lön - det kom fack och arbetsgivare överens om för att rädda jobben på Atlas Copco i Örebro. Foto: Atlas Copco

Efter ett antal omställningsprocesser, den senaste under 2014, satte sig Unionenklubben och Atlas Copco ned och diskuterade vad de kunde göra för att undvika fler neddragningar i framtiden. Resultatet blev avtalet ”Flexibel bemanning” som innebär att fack och arbetsgivare förbinder sig att använda alla verktyg i avtalet innan det ens kan bli tal om uppsägningar.

– Vi ser avtalet som att vi aldrig någonsin ska gå in i ett varsel igen. Det ska mycket, mycket till om vi över huvud taget ska hamna där, säger Pär Aneman, ordförande i Unionenklubben på Atlas Copco Rockdrill i Örebro.  

”Verktygen” i avtalet går, förutom sänkt arbetstid och lön, bland annat ut på att arbetsgivaren ska göra vissa omprioriteringar och skicka hem inhyrda konsulter för att sänka kostnaderna. De anställda får visserligen lägre lön under en period, men förlorar varken sjukpenninggrundande inkomst eller pension.

Många har tyckt att det har varit bekvämt

När facket förhandlat klart med Atlas Copco skickades avtalet i januari 2015 ut på en remissrunda bland Unionenmedlemmarna varav en majoritet röstade för. Sedan dess har man varit beredd på att sänka lönen i utbyte mot en ledig dag i veckan. Under våren 2016 insåg man att avtalet skulle behövas och den 1 juni gick 435 av de 1 600 anställda ner i tid och pengar.  En överenskommelse som har gett resultat.

– Vi har en uppföljning inom några veckor där vi ser den exakta pengen, men det har gett resultat. Vi har en ganska bra besparingspotential och det här har varit med och bidragit.

– Vi har gjort vår del och säkrat upp att ingen har fått gå hem, säger Pär Aneman.

De flesta medlemmar har varit nöjda med upplägget enligt Aneman som tror att många nog tyckte att det kändes lägligt att jobba mindre just under sommarmånaderna. Den 1 oktober är det dock dags att gå upp till 100 procent och 40-timmarsvecka igen. Trots att det även innebär full lön säger Pär Aneman att en del gärna skulle se att avtalet löpte vidare. Själv har han till exempel njutit av mer tid med familjen.

– Vi har haft fredagar lediga och det har gjort att jag har kunnat satsa på familjen på helgerna i stället för att ha en massa praktiska måsten. Många har tyckt att det har varit bekvämt och värderat andra saker framför löneförlusten.

Varför fler arbetsgivare och fack inte tar fram liknande avtal vet Pär Aneman inte. Han vill dock slå ett slag för modellen och hoppas att fler tar efter.

– Jag hoppas att det ger ringar på vattnet. Jag skulle gärna åka runt och presentera fördelarna för hur många som helst. 

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]