Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Extra pengar i plånboken för dem som tjänar minst

Det nya avtalet ger extra påslag i lönekuvertet för dem som tjänar minst inom industrin.
Lina Björk Publicerad
till vänster pengar, till höger Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder tycker att ett tvåårigt avtal skapar trygghet och stabilitet. Foto: Colourbox/Jonas Ekströmer/TT.

Fack och arbetsgivare inom industrin enades i fredags om ett nytt löneavtal på 7,4 procent fördelat på två år. Därtill kom man fram till en satsning på lägstalöner med 1 350 kronor det första året.

Inför avtalsförhandlingarna hade Unionen tre mål: öka löneökningstakten, satsa extra på dem som tjänar minst och göra avsättningar till flexpension.

– Samtliga mål uppfylldes. Vi har ett avtal som ger 4,1 procent första året och 3,3 procent andra året. Dessutom 0,4 procent avsättning i flexpension fördelat på två år, så det får vi vara nöjda med, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder. 


Inga reallöneökningar första året

Det blir inga reallöneökningar i år, (det som blir kvar av löneökningen när man dragit bort inflationen). Skulle inflationen inte gå ner nästa år kan det innebära att även 2024 blir ett år där ökningen äts upp av stigande priser. Men ett tvåårigt avtal är ändå en bra väg att gå, anser Martin Linder.

– Om alla aktörer i samhället tar sitt ansvar så kommer det att skapa förutsättningar för att få ner inflationen. Och förhoppningsvis kan vi se reallöneökningar nästa år. Den samlade bedömningen är att ett tvåårigt avtal skapar stabilitet och trygghet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.

Avtal

Spotify vill inte fortsätta förhandla

David Österberg Publicerad 9 augusti 2023, kl 11:51
Spotify vill inte fortsätta förhandla
Skylt utanför Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Spotify vill inte fortsätta förhandla