Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Arbetsgivare och fack överens om korttidsarbete

Unionen och Svenskt Näringsliv har enats om ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete. Det innebär att 500 000 privata tjänstemän kan ta del av regeringens stödpaket för att rädda jobben.
Lina Björk Publicerad 18 mars 2020, kl 10:35
Anders Wiklund/TT
Unionen och Svenskt Näringsliv har kommit överens om ett centralt avtal för korttidsarbete. Anders Wiklund/TT

Regeringens system för korttidsarbete har varit efterfrågat av både fack och arbetsgivare. Men när arbetstagare omfattas av kollektivavtal ska det finnas ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete på plats för att kunna ta del av stödpaketet. I dag kom Unionen och Svenskt Näringsliv överens om ett sådant.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

– Arbetsmarknadens parter har länge velat ha en ny lagstiftning om korttidsarbete. Därför var det också självklart att vi efter måndagens besked från regeringen snabbt ville teckna ett kollektivavtal om korttidsarbete tillsammans med Svenskt Näringsliv, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, i en skriftlig kommentar till Kollega.

Läs mer: Facket vill ha stöd för företag i kris

När ett centralt avtal finns på plats kan det träffas lokala avtal om tillämpning och vilka anställda som ska omfattas. Det nya avtalet berör cirka 500 000 tjänstemän i privat sektor och bygger på den kommande lagstiftningen om korttidsarbete som regeringen presenterade i veckan.

Den innebär i praktiken att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut 90 procent av lönen.

– Det här avtalet tillsammans med regeringens nya lagförslag betyder att många jobb kan räddas. I stället för att tvingas till massiva uppsägningar kan företagen med statens hjälp behålla sina anställda, säger Martin Wästfelt.

Avtal

Nytt huvudavtal mellan PTK och Fremia

Arbetsgivarorganisationen Fremia och PTK har tecknat nytt huvudavtal. Nu jobbas på att bygga upp en omställningsorganisation, för att ge anställda inom ideella organisationer såväl omställnings- som kompetensstöd från 2023.
Johanna Rovira Publicerad 3 november 2022, kl 13:05
Handslag.
Fremia och PTK har kommit överens om ett nytt huvudavtal. Foto: Anders Wiklund/TT

I september strandade förhandlingarna mellan Privattjänstemannakartellen, PTK, och arbetsgivarorganisationen Fremia. Detta fick till följd av att 9 000 Unionenmedlemmar inom ideella sektorn från och med oktober stod helt utan omställningsstöd i händelse av att de blev av med jobbet.

Förhandlingarna upptogs dock en kort tid senare och i veckan tecknades en nytt huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd mellan parterna.

Det är mycket glädjande att vi nu kunnat teckna ytterligare ett huvudavtal som stärker anställningstryggheten och kraftigt förbättrar möjligheterna för anställda att stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, ordförande för PTK, i ett pressmeddelande.

PTK

  • Samverkansorganisationen arbetar på uppdrag av 25 fackförbund.
  • Arbetar för att förbättra villkoren och öka tryggheten för privatanställda på jobbet, mellan jobb och efter arbetslivet.
  • Till PTK:s uppgifter hör att förhandla kollektivavtal, samverka med fackförbund och utbilda förbundsanställda och förtroendevalda.