Regeringens system för korttidsarbete har varit efterfrågat av både fack och arbetsgivare. Men när arbetstagare omfattas av kollektivavtal ska det finnas ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete på plats för att kunna ta del av stödpaketet. I dag kom Unionen och Svenskt Näringsliv överens om ett sådant.
Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona
– Arbetsmarknadens parter har länge velat ha en ny lagstiftning om korttidsarbete. Därför var det också självklart att vi efter måndagens besked från regeringen snabbt ville teckna ett kollektivavtal om korttidsarbete tillsammans med Svenskt Näringsliv, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, i en skriftlig kommentar till Kollega.
Läs mer: Facket vill ha stöd för företag i kris
När ett centralt avtal finns på plats kan det träffas lokala avtal om tillämpning och vilka anställda som ska omfattas. Det nya avtalet berör cirka 500 000 tjänstemän i privat sektor och bygger på den kommande lagstiftningen om korttidsarbete som regeringen presenterade i veckan.
Den innebär i praktiken att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut 90 procent av lönen.
– Det här avtalet tillsammans med regeringens nya lagförslag betyder att många jobb kan räddas. I stället för att tvingas till massiva uppsägningar kan företagen med statens hjälp behålla sina anställda, säger Martin Wästfelt.