I förra avtalsrörelsen kom Unionen överens med de flesta av sina motparter om möjligheten att gå i delpension. Samtidigt som möjligheten att gå ned i arbetstid för dem som närmar sig pensionsåldern förstärktes, avsattes ytterligare pengar till pensionen.
Almega, som representerar arbetsgivarna inom tjänstesektorn, har dock hårdnackat nobbat deltidspensionen. I stället för pensionsavsättningar har deras anställda i stället fått en motsvarande lönehöjning.
I en debattartikel i tidningen Arbetsvärlden beskriver Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen, deltidspensionslösningen som något som ”i realiteten kommer ge Unionens medlemmar sämre trygghet genom lägre pension, lägre föräldrapenning och lägre sjukersättning”. Enligt Stefan Koskinen skulle det löna sig bättre för medlemmarna att få pengarna på lönen i stället.
– Vi vill att man ska jobba med individuella lösningar i stället. Det kan handla om livssituation och andra saker.
Stefan Koskinens resonemang utgår ifrån att när man avstår lön till en pensionsavsättning minskar inkomsten i motsvarande grad. Det skulle innebära en dålig affär för dem med lön under cirka 39 000 eftersom inkomsten utgör grunden både för den allmänna pensionen och det man får ut från olika delar av socialförsäkringssystemen, enligt honom. Men det skulle även vara en dålig affär för dem med högre inkomster eftersom tjänstepensionen ITP2 minskar.
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert anser att Stefan Koskinen har missförstått hela frågan.
– Han framställer det som att det skulle handla om en individuell löneväxling, och så är det ju inte. Jag tror att det bottnar i att vi har olika syn på kollektivavtalen. Vi ser avtalen som ett stöd för individens trygghet och utveckling.
– När vi förhandlar om avtalen förhandlar vi utifrån ett kostnadsökningsutrymme utifrån vad medlemmarna prioriterar, och flera av lösningarna innebär också omfördelningar. Se exempelvis på föräldralönen som gynnar dem som precis fått barn. Tittar vi på pension så är det en form av uppskjuten lön, där det finns grupper som behöver en förstärkt pension. Koskinens argument utgår i stället ifrån att det inte ska finnas några gemensamma lösningar utan att individen ska lösa allt själv.
Anser du att Stefans Koskinens ekonomiska argument har någon tyngd?
– Nej, det handlar inte om någon löneväxling. Tittar man exempelvis på dagens tjänstepensionssystem så har anställda med ITP2 även ITPK. Min uppfattning är att medlemmarna uppskattar det. Enligt hans resonemang skulle vi väl plocka bort ITPK:n.
Niklas Hjert påpekar också att löneökningar inte heller är garanterade, liksom att premierna till deltidspensionen stoppas in i tjänstepensionssystemet som har låga avgifter.
Positionerna kring deltidspensionen tycks låsta. Från Unionens sida har man inte för avsikt att ge sig. För det är frågan om deltidspensionen alltför viktig och fördelarna alltför många, anser Unionen som bland annat pekar på att deltidspensionen ger möjligheter att orka arbeta längre.