Flexpensionen, som ger anställda som närmar sig pensionsåldern möjlighet att gå ned i arbetstid, finns sedan tidigare på alla Unionens avtalsområden utom med tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega. I våras var det nära en konflikt om denna fråga. Den stoppades dock i sista stund av Arbetsdomstolen.
– Flexpensionsfrågan har under en längre tid varit en konfliktfråga som har lett till många låsningar. Det här är ett viktigt steg på vägen mot lösning. Båda parter kan känna sig som vinnare, säger Martin Linder, Unionens ordförande.
– Alla arbetsgivare har skyldighet att göra en avsättning till flexpensionen, men individen kan under vissa givna förutsättningar säga att jag har tänkt igenom detta, jag förstår vad det innebär och jag gör ett aktivt val att jag inte vill ha flexpensionavsättningen utan väljer själv att ha det som lön i stället.
Anna Karin Hatt, Almegas vd, kallar överenskommelsen unik.
– Vi har haft stor respekt för varandras perspektiv. Det viktiga för oss har varit att hitta en helhetslösning som är bra för våra medlemsföretag. Lyckas vi gå i mål har vi lyckats lösa ett antal frågor som sett svåra ut länge.
Än så länge är det en bit kvar. Principöverenskommelsen mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega innehåller åtta punkter.