Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Avgångsvederlag från diamantfabriken

Mellan en och sex månadslöner. Så mycket erbjuds tjänstemännen som blir av med jobbet när diamanttillverkaren Element Six i Robertsfors lägger ned.
– Det är alldeles för lite, vi har folk här som jobbat i 40 år, säger Unionenklubbens ordförande Olof Karlsson.
Niklas Hallstedt Publicerad 14 november 2014, kl 10:51
Colourbox
Diamanter. De första syntetiska diamanterna skapades 1953, av ASEA, i Sverige. Element Six i Robertsfors producerar i dag syntetiska diamanter till industrin. Colourbox

Om drygt ett år ska tillverkningen ha flyttat till Sydafrika och Irland. Facket ville ha kompensation för att gå med på en avtalsturlista med vars hjälp företaget skulle kunna strunta i turordningen sist in-först ut. Istället avbröt företaget förhandlingarna och gick ut med ett ensidigt erbjudande om avgångsvederlag.

Medan tjänstemännens avgångsvederlag beror på anställningstiden ligger arbetarnas på samma nivå, 100 000 kronor, för samtliga. De anställda inom produktionen ska sluta den sista juni. Därefter ska Element Six anställa via ett bemanningsföretag, dit de anställda erbjuds att följa med, ytterligare ett halvår.

Olof Karlsson menar att företaget egentligen aldrig har velat ha någon riktig diskussion.

– Nu kan de gömma sig bakom oss. Vi har tagit fasta på det som är praxis, köper man ut någon via avtalsturlistor brukar man ofta få upp till två årslöner. Men eftersom avgångsvederlag inte finns i lagar och avtal kan företaget köra sitt eget race.

Att företaget skulle backa på flytten eller hur uppsägningarna hanteras tror han inte.

– Jag är övertygad om att koncernledningen kommer att driva igenom det här. För oss i facket återstår att säkerställa att företaget följer lag och avtal.

På Element Six i Robertsfors finns cirka 200 anställda, varav drygt 50 är tjänstemän.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.