Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

You look like a princess today!

You've got the most gorgeous legs I've ever seen!" Kommentaren var riktad till min fru, för tillfället iklädd kort klänning, och levererades för några veckor sedan av en dam i en butik i Vero Beach, Florida.
Mats Andersson Publicerad 19 april 2010, kl 12:31

Det började redan i passkontrollen i USA där min fru hade "such a beautiful dress". Hos frisören avfyrades "you look like a princess today!" vilket följdes upp i klädbutiken med "you seem like a great couple". Mannen på bussen som vi pratade några minuter med, tog avsked med orden "Good luck with your company, I hope your business will flourish". På restauranger var vi "Love", "Honey" och "Sweetheart" med personalen. Gissa om vi fyllde på vår självkänsla!

Tillbaka i Sverige kom vi i samspråk med vår taxichaufför på färden från flygplatsen. Vi började med att glatt bekräfta honom för hans gasdrivna miljöbil, varpå han svarade att "det är ett helvete att få tag på gas". På min fråga om hur hans sommar hade varit replikerade han: "regn, mycket mygg och ingen fisk". 

Jag kände hur kommunikationen dränerade mig på energi och tystnade. Tillbakalutad i bilsätet funderade jag på varför vi i Sverige verkar ha svårare att visa uppskattning och ofta beklagar oss, åtminstone i jämförelse med den miljö jag precis hade lämnat.

Ur ett ledarskapsperspektiv är det givetvis extra intressant att reflektera över sin kommunikation och hur den påverkar våra medarbetare. Jag hade nu under tre semesterveckor känt vad bekräftelse och positiv kommunikation från omgivningen gör för självkänslan. Och jag blev ännu mer övertygad om att vägen till framgång tillsammans går via bekräftelse och uppmuntran, snarare än ständiga påpekanden om fel och brister.

Hur leder du dina medarbetare till framgång? Med kritik eller med uppmuntran? 

Mats Andersson
Position:
regionchef på Sweco

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.