Den genomsnittliga norrmannen arbetar 2,5 timmar mindre per vecka än den genomsnittlige svensken. Uträknat på ett år betyder det att svenskarna jobbar 15 arbetsdagar mer (baserat på 47 arbetsveckor per år). Vilka är flitigast, vi eller våra grannar?
Tolkningen av resultatet är givetvis fri, menar Klas Bengtsson, vd på bemanningsföretaget Peak-IT som låtit göra undersökningen:
- Utan att på något sätt såga den norska arbetsmodellen, så har jag svårt att se hur vi svenskar skulle klara av vår arbetsbörda om vi jobbade tre arbetsveckor mindre per år.
10 timmar om dagen
I Sverige jobbar en av tio mer än 10 timmar om dagen. Andelen män som gör det är dubbelt så stor som andelen kvinnor.
8 procent av de högskoleutbildade jobbar mer än tio timmar per dag. Dubbelt så många har långa dagar bland dem med enbart grundskoleutbildning.
Även geografiskt skiljer vi oss åt. Smålänningarna har längst arbetsdagar, norrlänningarna kortast. Men i intervallet 8-9 timmar hittar vi färre smålänningar än någon annanstans i Sverige.
När det gäller privat sektor är det inom handel och kontor som man i minst utsträckning jobbar långa dagar (3 procent). Vanligast är det inom hälsovård, sjukvård eller socialt arbete (23 procent). 6 procent av IT-folket jobbar mer än 10 timmar om dagen.