Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Varslen ökar - men ljusglimtar finns

Stora industriföretag bantar bort tusentals jobb. Konjunkturen är på väg ner. Men inte för alla.
- Vissa industri- och tjänstebranscher visar avmattning, andra går väldigt bra, säger Emma Åberg, förbundsekonom på Unionen.
Bengt Colling Publicerad

De senaste månaderna har Kollega rapporterat att enbart Sony Ericsson, Volvo Personvagnar och Sandvik Materials Technology planerar att minska personalen med sammanlagt närmare 4 000 tjänster. Med liknande planer hos fler företag och deras underleverantörer och konsulter kan många tusen jobb försvinna bara inom industrin.

När årets siffror jämförs med fjolårets förhållandevis få varsel om uppsägningar då konjunkturen stod på topp visar statistiken höga procentuella ökningstal.

Delar av handeln märker tuffare tider. Stigande priser tvingar hushållen att lägga mer pengar på livsmedel utan att få fler varor för slantarna medan det blir mindre kvar till sällanköpsvaror. Det konstaterar Handelns utredningsinstitut i en konjunkturrapport. Arbetsförmedlingen ser en stor nedgång i varuhandelns efterfrågan på arbetskraft.

Omsvängningen till vikande konjunktur inom industrin syntes i Unionens branschbarometer i juni, som bygger på bedömningar i april och maj från förbundets klubbar i 360 företag i drygt 15 branscher i privat näringsliv.

En svagare industrikonjunktur bromsar även industriföretagens köp av företagsnära tjänster och drabbar därmed även den privata tjänstesektorn, visar barometern. Efterfrågan på arbetskraft har nått sin topp och avtar, är en slutsats av materialet.

Bilindustrins problem i framför allt västra Sverige handlar mycket om den amerikanska marknaden och dollarn. Tillverkningen betalas i dyra kronor och säljs för billig dollar.

Emma Åberg, som även arbetat med branschbarometern, tillägger:

- Volvos bilförsäljning går ner för att bensinpriset är så högt och amerikanerna inte vill ha de här stora bilarna.

Hon understryker att det trots många företags varsel finns branscher med ljusa utsikter enligt branschbarometern. Inte bara byggnadsindustri, callcenter och teknikkonsulter.

- Stål- och gruvbranschen går fortfarande väldigt bra. Och i vår barometer blev det generella intrycket att verkstadsindustrin fortfarande går uppåt, även om det såg mörkare ut inom fordonsindustrin som räknas dit.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.