
Det är hälsoföretaget Previa som ligger bakom undersökningen som visar att var tredje anställd kvinna, 28 procent, har sömnstörningar. Siffran är högre bland kvinnor som är äldre än 50 år, där uppger fyra av 10 att de har svårt att somna eller sover oroligt.
Varannan anställd kvinna, 50 procent, säger sig ofta vara trött. Motsvarande siffra bland männen är 38 procent visar undersökningen.
Att fler kvinnor är trötta eller har sömnproblem kan handla om att de har höga krav på sig själva, både på jobbet och hemma tror Per Larsson som är beteendevetare på Previa.
Sömnstörningar är inte att leka med. Redan efter ett par veckor med dålig sömn blir vi mer mottagliga för olika infektioner. Sover man dåligt riktigt länge kan det leda till depressioner och hjärt- och kärlsjukdom.
Fakta
Så här sover du bättre:
- Varva ner i god tid innan läggdags. Sov på regelbundna tider och få runt sju timmars sömn varje natt.
- Ha mörkt och svalt i sovrummet. Testa öronproppar om du är lättstörd.
- Motionera regelbundet och gärna utomhus. Ta vara på de få ljustimmar vi har.
- Sänk ambitionsnivån så kanske stressen över arbete, familj och annat minskar.
- Ta sömnbrist på allvar. Att sova risigt en kortare tid är inte farligt men blir det inte bättre, kontakta vårdcentral eller företagshälsovård.
Så här kan du som chef hjälpa dina medarbetare till en bättre sömn:
- Prata om stress på jobbet som ofta är en bidragande orsak till sömnsvårigheter. Sätt ord på problemet och ni har kommit en bit på väg.
- Ge anställda inflytande över sina egna arbetsuppgifter.
- Erbjud medarbetare med sömnproblem professionell hjälp.
Fakta: Previa