Vad som är en merit i arbetslivet är inte alltid lätt att avgöra. Det som är en bra merit ena gången, kanske är totalt ointressant, för att inte säga avskräckande, för nästa arbetsgivare.
- Vad man ska ta upp som merit beror helt på vad man söker för jobb. Det absolut viktigaste är att lyfta fram de meriter som efterfrågas och matcha de egenskaper arbetsgivaren är ute efter, säger Anna Österberg, karriärcoach på Unionen.
Är annonsen torftigt utformad så föreslår Anna Österberg att man ringer upp kontaktpersonen för att få lite kött på benen. Att vara påläst är A och O.
Det vanligaste felet arbetssökande brukar göra i sina CV:n är bli för personliga genom att rabbla upp hela sin levnadshistoria, var de bott som barn, hur många syskon de har och vilka skolor de gått i.
- Hur många barn och husdjur man har är i regel inte relevant. Eftersom jag är över 40 struntar jag helt i att ta med min gymnasieutbildning och de jobb jag hade före högskoleutbildningen, säger Anna Österberg, som inte heller nämner civilstånd eller familj.
Men vad är meriterande? Att vara fackligt aktiv?
- Ja, i regel är alla förtroendeuppdrag meriterande. Det visar att du är beredd att gå in och engagera dig personligen. Politiska uppdrag är också meriterande, men du kanske inte vill ståta med din politiska tillhörighet - om du söker jobb hos någon som har motsatta politiska åsikter kan det ligga dig i fatet.
SM-vinnare i mastersorientering för min åldersgrupp?
- Ja, det skulle jag definitivt ta med, men jag skulle lägga det under en rubrik Övrigt. Det visar att du lever ett sunt liv och har fritidsintressen.
Men om mina fritidsintressen är sitta böjd över en bok?
- Det skulle jag lägga under övriga fritidsintressen.
Om jag vevat andra och tredje vågen i Floden Styx på Drottningholmsteatern? Eller varit statist?
- Nja, en anledning att nämna det är att du visar att du inte är rädd att synas eller tala inför grupp. Och vem vet, det kan ju vara så att din arbetsgivare är en otrolig operavän.
Är prisad kattuppfödare?
Nej. Möjligtvis under Övrigt.
Suttit i fängelse för vapenvägran? Eller varit med i en hemlig sekt?
- Nej, det skulle jag inte skriva. Men kanske förklara i en intervju beroende på vad jag får för frågor.
Högskolekurs i science fiction?
- Ja, fast inte under rubriken utbildningar, utan under en särskild rubrik Övriga kurser. Det visar på nyfikenhet.
Är all utbildning meriterande. Ska man ta med t ex profylaxkurs?
- Nej, väldigt udda utbildningar kan verka provocerande.
Hur är det med kurser jag gått men inte klarat?
- Det finns de som jättegärna tar med sådant, medan andra absolut inte kan tänka sig att nämna de kurserna. Det viktiga är att du formulerar dig rätt och skriver att du läst kurserna, inte tagit dem, säger Anna Österberg.