I undersökningen har närmare 4 000 personer som tagit examen vid en svensk högskola tre år tidigare tillfrågats om sysselsättning och lön. Det visade sig att personer som invandrat efter sju års ålder från östra Europa, Afrika, Asien och Latinamerika löper betydligt större risk att bli arbetslösa än akademiker födda i Sverige. Andelen arbetslösa bland dem födda i Afrika var exempelvis över tre gånger så stor som bland dem födda i Sverige.
Födelselandet påverkar även risken att få relativt lågt betalda jobb, under 20 000 kronor i månaden. I det fallet spelar det heller ingen roll om personerna har kommit till Sverige också före skolstart.
Skillnaden kan knappast förklaras med bristande språkkunskaper, anser rapportförfattaren docent Lena Schröder. Mer tänkbara förklaringar är, menar hon, dels att akademiker födda utomlands saknar nätverk som kan leda till jobb, dels diskriminering. Tidigare studier av dem som fattar beslut om anställningar har nämligen visat att diskriminering förekommer.
- Det här är ett resultat som förtjänar att tas på mycket stort allvar. Mer måste göras av både fack och arbetsgivare för att det ska vara kompetens och inte hudfärg, hårfärg, namn eller bekantskapskrets som avgör om jobbet blir ditt, säger TCO:s ordförande Sture Nordh i en kommentar.