Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utbildningsministern vill att fler flyttar utomlands

Publicerad

Utbildningsministern vill att fler flyttar utomlands

Det är inte sant att alla begåvningar lämnar landet. Sverige skulle tjäna på om fler flyttade utomlands en tid. Det hävdar utbildningsminister Thomas Östros, som vill slå hål på populära myter om att Sverige utarmas.

Utbildningsminister Thomas Östros har reagerat mot att globalisering ofta ses som ett hot. Han tror att ett ökat samarbete med omvärlden är det bästa sättet att stärka Sveriges välstånd.
- Vi har byggt upp vårt välstånd genom att vara öppna mot omvärlden. Jag skulle vilja se en debatt som bejakar globalisering av utbildning, forskning och arbetsmarknad, sade Thomas Östros i veckan på SCBs arbetsmarknadsdagar.
Han håller inte med om att alltför många högutbildade lämnar Sverige.
- Det stämmer inte om man tittar på siffrorna ordentligt. Sverige skulle må bra av att fler bodde utomlands en tid. Det gäller även ingenjörer. Många hävdar felaktigt att de flyr landet.
Att en tredjedel av börsen tillhör utländska ägare är positivt, tycker han. Han skulle vilja se fler starka ägare och mer konkurrens, för att bryta gamla makthierarkier.
Men det gäller att gå vidare för att behålla Sveriges position. Och då är vår största konkurrensfördel den välutbildade befolkningen, hävdar utbildningsministern.
- De som utbildar sig nu blir den mest välutbildade generationen vi någonsin haft. I dag går lika många en forskarutbildning som de som gick gymnasiet på 1950-talet. Men ännu fler och nya grupper måste hitta till högskolan, säger Thomas Östros.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.