Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Upptäck världen som soffliggare

Varför inte göra en annorlunda semester i år? Du och din familj kan byta bostad med en annan familj i Sverige eller utomlands. Kanske är det lockande att övernatta på soffan hos främlingar?
Johanna Rovira, Cecilia Lindgren Parviainen Publicerad

Det finns många olika alternativa semestrar för den som inte vill kuska omkring i husvagn, bo på camping eller vistas på vandrarhem runt om i Sverige.

Att resa runt i världen genom att bo hos främmande människor på en soffa i vardagsrummet är en ny trend. Du registrerar dig på en hemsida och erbjuder din soffa eller extrasäng till någon som behöver tak över huvudet. Sen är det bara att invänta svar. Om du själv är intresserad av att resa runt så kollar du vilka städer som är aktuella och om det finns sovplats.

Många gånger blir du bli guidad runt i staden av värden eller får tips om sevärdheter. På hemsidan kan du också lägga till vissa krav, som till exempel rökfritt, inga husdjur, men även berätta om dig själv och vad du erbjuder i gengäld.

Kajsa Nordström i Uppsala har testat att låna ut sin soffa i omgångar.

- Jag läste om företeelsen för flera år sedan och tyckte att tanken var sympatisk. Man kommer ju in och får kontakt med folk i vardagen på ett helt annat sätt än när man turistar.

Hennes första soffliggare var en ung tjej från Tyskland som stannade i flera dagar.

- Vi hade jättetrevligt tillsammans. Hon lagade mat åt oss någon kväll och när hon for gav hon mig en tekopp som ett symboliskt tack för uppehället. Jag blev väldigt glad över gåvan som jag använder dagligen. Vi fick också en inbjudan att komma till Tyskland och bo hos henne och det skulle jag verkligen vilja göra någon gång.

Hennes nästa gäster var ett ungt par från Polen som härbärgerade i vardagsrummet en natt. Men efter det har soffan fungerat uteslutande som sittmöbel.

- Jag bor trångt och just nu är det inte läge att ta emot resenärer, även om jag fortfarande är medlem i hospitalityklubben. Och eftersom jag har barn har det inte varit aktuell att resa på det sättet, säger Kajsa Nordström.

För barnfamiljer är det förmodligen lämpligare att inte bara låna soffan, utan hela bostaden. Det finns flera företag med kontor i Sverige som du kan använda dig av då du vill låna/byta bostad utomlands. Oftast betalar du en medlemsavgift för att registrera dig på hemsidan och för att kunna söka olika bytesobjekt.  Men det gäller att vara ute i god tid och vara öppen för flera möjligheter.

Ett annat sätt att se sig om i Sverige är bo på lantgård. Det går att välja mellan självhushåll eller rum med frukost. Många gårdar har sin egen nisch och har du barn så finns det ofta tillgång till djur på gården och chans till att hjälpa till med både utfodring och skötsel.

För den marint intresserade är det möjligt att bo på fyrar runt om i svenska skärgården. Tänk att få vakna på morgonen och blicka ut över havet från ett gammalt fyrtorn. Det kan bli en annorlunda semester som du kommer att minnas länge.

                                                                                      

Fakta

Goda råd inför bostadsbyte

  • Bra bilder i annonsen
  • Flexibilitet i sökandet
  • Ta sen semester- Sydeuropa har semester augusti-september
  • Skapa god kontakt med bytespersonerna, tfn, e-post, referenser, be att få kontaktuppgifter till andra som bytt med dem.
  • Gör upp om vad som ingår i bytet (sängkläder, handdukar, bil)
  • Var ärlig, berätta om eventuella husdjur, specialkrav och om rökning är tillåten
  • Lämna ditt hem rent och ordna plats i garderober åt familjen.
  • Städa och lägg allt på plats då du lämnar huset du lånat
  • Kolla hemförsäkring och bilförsäkring.
  • Fyll i ett byteskontrakt online och även ett kontrakt för bilbyte.

Källa: Homelink och  Intervac

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.