Med en ihållande lågkonjunktur och en ungdomsarbetslöshet som ligger näst högst i Europa är det inte lätt att ställa krav på en potentiell arbetsgivare. När det är dags att skriva på ett anställningsavtal skriver därför många på, utan att ägna det finstilta någon större uppmärksamhet.
- Man är snabb att skriva på eftersom man är så glad att få ett jobb. Men många blir lurade och sitter sedan fast i avtalet för att de inte läst igenom det ordentligt, säger Maria Loventvos, ombudsman i Smålandsregionen.
Konkurrensklausuler, låg lön och hänvisningar till policys i stället för kollektivavtal förekommer allt oftare och beror inte enbart på "elaka" arbetsgivare utan många gånger på okunskap.
- I många fall vet arbetsgivaren helt enkelt inte vad som gäller och då gäller det förstås att informera om vad regelverket visar, säger Ulf Olsson, ombudsman på region väst.
När Unionens ombudsmän får in ett anställningsavtal som ifrågasätts så skickas det till fackets jurister för granskning. De avgör i sin tur vad man ska rekommendera medlemmen.
- Tyvärr tar många kontakt med oss då de redan har skrivit på kontraktet. Vi önskar såklart att fler skulle lämna det för granskning innan. Det tar inte lång tid och är värt mycket i slutändan, säger Maria Loventvos.