Förra året blev överskottet i arbetsskadeförsäkringen 2,8 miljarder kronor, pengar som gick direkt tillbaka till statskassan. Anledningen är att antalet arbetsskadeanmälningar minskat drastiskt. De anmälningar som rör sjukdomar framkallade av exempelvis långvarig stress och dålig ergonomi, har minskat med 57 procent, enligt LO-TCO rättskydd. På Unionen har antalet ärenden med arbetsskadeanknytning minskat med 30 procent sedan 2004.
- Faktum är att arbetsskadeförsäkringen gått med vinst under hela 2000-talet och det beror knappast på att arbetsmiljön har blivit bättre, säger Linda Wallin, jurist på rättsskyddet.
- Lågkonjunkturen kan vara en bidragande orsak. I varseltider vill man hålla sig på god fot med arbetsgivaren och kan inte visa att man har skavanker av risk att bli bortgallrad.
Minskningen av antalet anmälningar började dock före både krisen och de ändrade sjukreglerna. Juristerna tror att den huvudsakliga förklaringen är uppgivenhet.
- Man anser att det är så svårt att få en arbetsskada godkänd att man inte orkar lägga energi och kraft på det.
Det är definitivt inte meningslöst att ändå försöka, anser Mattias af Malmborg, jurist på rättsskyddet. Nya regler har medfört att det är lättare att få belastningsskador godkända.
- Förr drev vi inga nackskador, eftersom det var omöjligt att få dem godkända som arbetsskada, men ny forskning har gjort att vi vunnit många nackmål.
Ny forskning som tydligt visar sambandet mellan arbete och psykiska skador har lett till att rättsskyddet fått rätt mot Försäkringskassan i flera fall
- Det finns en positiv trend för skadade, men det gäller också att de skadade verkligen anmäler skadan, säger Mattias af Malmborg.
- Det handlar inte bara om att få upprättelse, det finns dessutom väldigt stora ekonomiska vinster i att få sin arbetsskada erkänd, säger Linda Wallin.