Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppförandekoder ska stävja utsugning

Publicerad

Uppförandekoder ska stävja utsugning

Inget barnarbete och möjlighet att jobba fackligt.
Det är två av de etiska regler, uppförandekoder, som allt fler svenska företag antar för sina leverantörer världen över. Problemet är kontrollen.

När kapitalet flyttas fritt är risken stor att villkoren för de anställda försämras i en nedåtgående spiral.
Ett sätt att hejda den utvecklingen är att utarbeta uppförandekoder. För facket är det en möjlighet att förhindra social och ekonomisk dumpning, för företagen ett sätt att skaffa sig goodwill och framstå som ansvarstagande.
I Sverige har bland annat Ikea tecknat avtal med IBTU (Internationella byggnads- och träarbetarunionen) om hur de anställda runt om i världen ska behandlas. Ikeas uppförandekod innehåller paragrafer som reglerar att anställningen är frivillig, att barnarbete inte används, att rätten att organisera sig respekteras och att lönerna uppfyller nationella avtal och lagstiftning.
Uppförandekoden, som har funnits sedan 1998, kontrolleras gemensamt av Ikea och IBTU. För facket har den delen av överenskommelsen inte varit helt lätt. Kjell Dahlström, ordförande i Skogs- och träfacket, har för IBTU:s räkning besökt underleverantörer till Ikea i Slovakien, Ungern, Malaysia, Polen, Rumänien, Thailand och Laos.
–I tre fall har våra besök medfört att Ikea har slutat att köpa från företagen, bland annat i Polen.
Facket har inga sanktionsmöjligheter för att se till att koden efterlevs, ansvaret för att vidta åtgärder ligger helt på Ikea.
–Ändå har vi ett stort ansvar. Det finns många mänskliga aspekter att tänka på. I de här länderna är ofta det sociala skyddsnätet dåligt. Läggs företagen ned hänvisas de anställda ofta till ännu sämre villkor, säger Kjell Dahlström.
Det förekommer också att företag ensidigt upprättar uppförandekoder. I det fallet har facket inget inflytande och ingen insyn.
–Ömsesidiga uppförandekoder är de enda vi kan acceptera. Är de ensidiga har vi ingen kontroll över hur de följs upp, säger Bert Zetterberg, internationell sekreterare på SIF.
Just kontrollen av efterlevnaden av koderna är det stora problemet, anser Johanna Pivén från Fair Trade Center, en ideell organisation som arbetar för att företag ska ta ansvar för sin verksamhet i utvecklingsländerna.
–Det är lätt att få till uppförandekoder, men sedan måste man ligga på. Ett papper är inte ett skit värt.
Uppförandekoder ska inte förväxlas med avtal, snarare handlar det om policyförklaringar från företagens sida. Därför finns det inte heller några arbetsrättsliga sanktionsmöjligheter att ta till om koden inte följs. Koderna är vanligast inom företag vilkas varor riktar sig direkt till konsumenten, exempelvis sko- och klädföretag. Däremot är de betydligt mer ovanliga inom verkstadsindustrin, där konsumentopinionen spelar mindre roll.

NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 2001

SIF tror på uppförandekoder

lSIF förespråkar i första hand etiska fonder, biståndsprojekt och uppförandekoder för att stötta anställda och se till att mänskliga rättigheter efterlevs.

lDet finns tre olika slag av uppförandekoder: Ensidiga som antas av företaget, koder som förhandlas fram med företagen och koder tänkta att fungera som förebilder. En sådan modellkod finns utarbetad av Fria Fackföreningsinternationalen (FFI) och är tänkt att fungera som minimistandard.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.