Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen varslar om strejk

Grundregeln ska vara att alla har en sammanhållen arbetsdag. Det anser Unionen som nu varslar om strejk för drygt 100 medlemmar på rederier och bussbolag.
Linda Svensson Publicerad

Förhandlingarna mellan Unionen och Transportgruppen strandade redan den 10 maj, utan att något konkret bud kommit. Trots oenighet i frågor kring osakliga löneskillnader, avsättningar till kompetensutveckling och delade arbetspass har inte arbetsgivarna gått med på medling.

- Det är inte så ovanligt att man från arbetsgivarsidan avstår frivillig medling. Medling bygger ju på en vilja att lösa frågan också, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

En nyckelfråga för Unionen är den om delade arbetspass. I vintras slog Arbetsdomstolen fast i en dom att Unionens kollektivavtal inte hindrar arbetsgivare från att dela upp arbetsdagen. Det kan betyda att en person jobbar till exempel först mellan åtta och tolv på förmiddagen och sedan igen mellan klockan fyra och åtta på kvällen.

Nu vill Unionen hindra arbetsgivarna genom att i avtal slå fast att huvudprincipen ska vara sammanhållna arbetsdagar.

- Vi ser att Busslink och flera andra företag börjar skriva in i sina anställningsavtal att det kan förekomma delade arbetspass. Och det sprider sig till andra branscher, säger Niklas Hjert.

Unionen anser att delade arbetspass "omöjliggör ett bra privatliv" eftersom den anställde knyts upp under så stor del av dagen.

Arbetsgivarna har en annan syn. I ett pressmeddelande säger transportgruppens vd, Peter Jeppsson, att delade arbetspass används mycket sparsamt, och att Unionens krav skulle leda till fler deltidsanställningar.

Inte heller när det gäller att motverka ojämlika löner kan parterna komma överens.

- Det är en bransch med stora löneskillnader mellan kvinnor och män. Men vi har mött ett kompakt ointresse av att motverka detta, säger Niklas Hjert.

Om parterna inte kommer överens tidigare träder strejken i kraft den 7 juni klockan 14.
De företag som berörs är Busslink, Nobina, Tallink Silja, Viking Line och Stena Line. Ett hundratal medlemmar inom främst incheckning och trafikledning lägger då ner arbetet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.