Ska Unionen bedriva studerandeverksamhet i egen regi eller fortsätta Triasamarbetet med ST och Vision? Det var den stora frågan under första dagen på Unionens kongress.
Beslutet föregicks av en debatt med många inlägg där förbundsstyrelsen förslag att lämna samarbetet fick en hel del mothugg. Motståndarnas huvudargument gick ut på att det är för tidigt att utvärdera Tria samt att Unionen inte kan matcha den fördel som samarbetet innebär, nämligen att man täcker in kommunal, statlig och privat sektor.
- Tria har aldrig fått en ärlig chans, så sent som 2010 genomgick man en stor omorganisation. Risken är att det inte alls blir det genomslag i egen regi som många tycks tro. Vad är det som talar för att vi ska klara av att rekrytera studenterna själva? Unionen är stort, men ensam är inte alltid starkast, säger Sofia Holmqvist, Stockholm.
Mikael Ollgren, Uppland, berättar att hans region haft stor hjälp av Tria i rekryteringsarbetet:
- Vi måste ta beslut av de rätta anledningarna. Vi kan inte stå här om fyra år och fråga oss varför studerandeverksamheten inte fungerar. Många studenter vet inte ens vad ett fackförbund är. Vi har haft ett gott samarbete med Tria och det borde man kunna ha i övriga landet också.
Mälardalens Jan-Otto Sten, för dagen iklädd ett tjusigt Unionengrönt helskägg, slog fast att kongressledamöterna hade stort ansvar för Trias låga kännedom under den gångna kongressperioden.
- Jag är bedrövad när jag hör ledamöterna här säga att Tria inte är känt. Det innebär att vi inte har följt kongressbeslutet från 2008. Fy skäms på oss.
Förespråkarna av att ta över studerandeverksamheten i egen regi påpekade att Tria skapar förvirring om vem som står bakom erbjudandet och namnet Tria är inte tillräckligt känt.
- Syns man inte, finns man inte. Unionen har ett starkt varumärke och kan leverera. Nu är det dags att ta nästa steg med en egen studerandeverksamhet där vi kan lyfta fram det som är unikt med Unionen. Nästa gång vi ses på kongress kommer Unionen ha den bästa studerandeverksamheten, säger Anna Ekergren, Småland.
Enligt Catharina Johansson, ledamot av förbundsstyrelsen, har administration och samordning förbunden emellan inte fungerat på önskvärt sätt.
- Vi behöver synas under eget varumärke, studenterna har i dag bättre kännedom om Unionen än om Tria. Vi tappar fler medlemmar från Tria än vi rekryterar. Jag förstår invändningarna om att det är viktigt med samarbete men vi ska inte avskärma oss från ST och Vision, vi måste hitta andra samarbetsformer. Vi ska lägga energi på målgruppen studenter istället för interna problem.
Anette Erikssson, Småland, var inne på samma linje:
- Tria har fungerat allt bättre men inte tillräckligt bra. Unionen har satsat tio miljoner per år i samarbetet. På högskolorna känner många till Tria men inte att Unionen är en del av det. Genom att ta över studerandeverksamheten kan vi ge studenterna en chans att veta vad ett fackförbund är innan de slutar skolan.
Trots många inlägg till Trias försvar biföll kongressledamöterna till slut förbundsstyrelsens förslag med stor majoritet. Redan på kongressen för tre år sedan diskuterades att ta över studerandeverksamheten i egen regi men den gången röstades motionen ner för att ge samarbetet mer tid.
Beslutet innebär att Unionen kommer att lämna Tria den 31 mars 2012. Lagom till höstterminen samma år är det tänkt att den nya studerandeverksamheten ska presenteras på bred front för landets studenter.
Förbundsordförande Cecilia Fahlberg är nöjd med kongressens beslut.
- Jag tror att det är rätt beslut. Det finns andra vägar till samarbete än det nuvarande, säger hon.
Fakta
Tria är ett samarbete mellan fackförbunden Unionen, ST och Vision (före detta SKTF) för att värva studenter. Tanken är att Triamedlemmarna när de går in i yrkeslivet ska välja att gå över till något av de tre förbunden.