Teknikföretagen, Stål- och Metallarbetsgivarna samt Industri- och Kemigruppen stämde för en tid sedan Unionen i Arbetsdomstolen. Anledningen var Unionens inställning att de centralt tecknade kollektivavtalen innebär att fack och företag lokalt inte kan göra upp om sänkt arbetstid och lön. I går, torsdag, meddelade förbundet att man viker sig. Enligt Unionens jurister, som har fingranskat avtalen, finns det inget som hindrar lokala uppgörelser som sänker företagens kostnader genom att de anställda går ned i arbetstid.
- Vi har inte krupit till korset. I och med att de tre arbetsgivarorganisationerna lämnade förhandlingsdelen och gick in i en juridisk process måste vi göra en strikt juridisk tolkning. Då kan vi konstatera att lägre arbetstid med lägre lön i någon omfattning inte står i strid med de här tre avtalen i deras nuvarande utformning, säger Cecilia Fahlberg.
Vad menas med "i någon omfattning"?
- Det handlar om att individen har skydd också genom sitt anställningsavtal och i delar av lagstiftningen. Om en arbetsgivare till exempel säger att "nu ska du jobba tio procent med tio procents lön", då kringgår man andra skydd.
Unionens inställning har rimligen gjort klubbarna försiktiga med att teckna den här typen av avtal. Tror du att de nu kommer att göra det i större utsträckning?
- Jag menar att hur vi ser på den här typen av avtal är väldigt diskuterat inom förbundet. Den inställningen är inte förändrad. Vi kommer att stötta varenda klubb som inte vill teckna ett avtal.
Kommer ni att stötta dem som tecknar avtal med sin arbetsgivare också?
- Självklart. Det är det Unionen är till för, att stötta medlemmar och förtroendevalda. Vi kommer att tala om vilka risker vi ser och vad juridiken säger.
Du säger att arbetstids- med lönesänkningar är tillåtna som avtalen ser ut nu. Betyder det att ni i nästa avtalsrörelse kommer att jobba för att förändra det?
- Det här är frågor som kommer upp på våra avtalskonferenser som vi har i hela landet. Det beror på vad som händer nu under våren. Vår rekommendation är fortfarande att man inte ska teckna såna här avtal. Men det är mycket mycket möjligt att det blir en fråga i avtalsrörelsen.