Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen accepterar lokala krisavtal

- Vår inställning ligger totalfast. Det här är ingen bra modell.
Det säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg om den senaste tidens många avtal om sänkt arbetstid tillika lön, avtal som Unionen nu medger inte står i strid med de centrala kollektivavtalen.
Linda Svensson Publicerad
Cecilia Fahlberg, Unionen

Teknikföretagen, Stål- och Metallarbetsgivarna samt Industri- och Kemigruppen stämde för en tid sedan Unionen i Arbetsdomstolen. Anledningen var Unionens inställning att de centralt tecknade kollektivavtalen innebär att fack och företag lokalt inte kan göra upp om sänkt arbetstid och lön. I går, torsdag, meddelade förbundet att man viker sig. Enligt Unionens jurister, som har fingranskat avtalen, finns det inget som hindrar lokala uppgörelser som sänker företagens kostnader genom att de anställda går ned i arbetstid.

- Vi har inte krupit till korset. I och med att de tre arbetsgivarorganisationerna lämnade förhandlingsdelen och gick in i en juridisk process måste vi göra en strikt juridisk tolkning. Då kan vi konstatera att lägre arbetstid med lägre lön i någon omfattning inte står i strid med de här tre avtalen i deras nuvarande utformning, säger Cecilia Fahlberg.

Vad menas med "i någon omfattning"?

- Det handlar om att individen har skydd också genom sitt anställningsavtal och i delar av lagstiftningen. Om en arbetsgivare till exempel säger att "nu ska du jobba tio procent med tio procents lön", då kringgår man andra skydd.

Unionens inställning har rimligen gjort klubbarna försiktiga med att teckna den här typen av avtal. Tror du att de nu kommer att göra det i större utsträckning?

- Jag menar att hur vi ser på den här typen av avtal är väldigt diskuterat inom förbundet. Den inställningen är inte förändrad. Vi kommer att stötta varenda klubb som inte vill teckna ett avtal.

Kommer ni att stötta dem som tecknar avtal med sin arbetsgivare också?

- Självklart. Det är det Unionen är till för, att stötta medlemmar och förtroendevalda. Vi kommer att tala om vilka risker vi ser och vad juridiken säger.

Du säger att arbetstids- med lönesänkningar är tillåtna som avtalen ser ut nu. Betyder det att ni i nästa avtalsrörelse kommer att jobba för att förändra det?

- Det här är frågor som kommer upp på våra avtalskonferenser som vi har i hela landet. Det beror på vad som händer nu under våren. Vår rekommendation är fortfarande att man inte ska teckna såna här avtal. Men det är mycket mycket möjligt att det blir en fråga i avtalsrörelsen.

Fakta

Unionen menar att avtal om sänkt arbetstid och sänkt lön innebär stora risker för individen. Bland annat kan a-kasseersättning, lönegaranti och den framtida pensionen påverkas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.