Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tyskt superfack ska stoppa medlemsflykt

Publicerad

Tyskt superfack ska stoppa medlemsflykt

De förenade tjänstefacken Verdi, Die Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft, som bildades i mars, är med sina tre miljoner medlemmar i cirka tusen yrken störst i världen. Det nya superfacket utges för att vara det fackliga svaret på ekonomiska, tekniska och sociala förändringar i samhället och näringslivet.

Verdi, som uppstod vid sammanslagningen av fem förbund, organiserar anställda inom den offentliga sektorn, posten, handeln, transportsektorn, massmedierna och försäkrings- och finanssektorn.
Enighet ger styrka är en av Verdis paroller. Tanken är att ökad effektivitet och minskad konkurrens mellan facken ska stoppa medlemsflykten. De senaste fyra åren har de fem facken bakom Verdi förlorat 450000 medlemmar. Dessutom hoppas Verdi få mer styrka i förhandlingarna med arbetsgivare och ökat politiskt inflytande.
Bildandet av Verdi innebär en maktförskjutning även på ett annat vis. IG Metall med sina 2,7 miljoner medlemmar kan inte längre känna sig säkra på att få spela den ledande rollen inom det fackliga lägret.
Tillsammans med sex andra förbund ingår Verdi och IG Metall i centralorganisationen DGB med åtta miljoner medlemmar.
Även i Sverige kommer vi sannolikt att få se fackförbund gå ihop framöver. Exempelvis finns planer för en sammanslagning av Tjänstemannaförbundet HTF, Statstjänstemannaförbundet, Kommunaltjänstemannaförbundet och Försäkringsanställdas förbund.

NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.