Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tysk arbetsrätt i Sverige med Europaavtal

Fresenius Kabi har som första arbetsplats i Sverige slutit ett Europaavtal. Det stärker fackets inflytande på koncernnivå, men tysk arbetsrätt kan i vissa frågor komma att gälla även i Sverige.
Publicerad
- Vi får väldigt mycket mer att säga till om. Vi kan börja förhandla om gränsöverskridande frågor, säger Jens Kroon.
Han är klubbordförande för IF Metall på Fresenius Kabi, och har nu av LO-PTK utsetts till facklig representant för företagets samtliga anställda i Sverige.
Bakgrunden är den relativt nya bolagsformen Europabolag som tyska läkemedelsbolaget Fresenius tecknat sig under. Europabolag, eller ES-bolag som det kallas, har funnits sedan 2004 och det är en bolagsform som går över de nationella gränserna. Det innebär en stark centralisering av bolagsregler och arbetsrättsliga regler till det land där företagets huvudkontor ligger. Dessa regler gäller även för dotterbolag i andra länder, åtminstone i gränsöverskridande frågor.
Det innebär för Fresenius Kabi i Uppsala att tysk arbetsrätt kan komma att gälla. Svensk mbl kan i avgörande frågor få stryka på foten. Men det innebär också att svenska representanter kommer att kunna få möjlighet att förhandla direkt med koncernstyrelsen, sitta i det arbetstagarråd som har rätt att ta initiativ till förhandlingar gentemot företaget. Det ökar inflytandet, tror Jens Kroon.
- Om företaget har en fråga som rör flera länder så ska de förhandla med arbetstagarrådet, inte med det nationella facket, säger Jens Kroon och ger ett konkret exempel: Om vi ska bygga en ny produktionslina i Uppsala och det innebär att de säger upp folk i Spanien så ska koncernfacket på Europanivå förhandla, inte det nationella facket.
Arbetstagarrådet på Fresenius Kabi har 29 delegater av vilka sju är tyskar och en svensk; Jens Kroon. Det kommer att fungera ungefär som i ett parlament med röstning i frågor där man inte är överens. Gränsöverskridande frågor är enligt Jens Kroon sådant som massuppsägningar eller nedläggningar av enheter. Vad kan hända om det uppstår en konflikt om att lägga ner en enhet i Sverige eller en i Tyskland?
- Då får vi slåss för vår sak. Men helt troligt vinner tyskarna. De är så pass mycket starkare. Nu har vi en god anda i företaget och inte de stämningar som präglade Rüsselsheim-Trollhättan, säger Jens Kroon.
Enligt Jens Kroon är fler europeiska företag på gång att starta ES-bolag, bland annat Porsche och Basf. Vad utvecklingen med europaavtal kan leda till vill Jens Kroon inte sia om.
- Vi vet egentligen inte vad som kan uppstå. Vi kan bara spekulera. Vi vet att vi har ett synnerligen bra avtal som ger oss initiativrätt till förhandlingar. Men det är inte säkert att andra får, säger Jens Kroon.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.