Ju mer man förmår att dela, desto större blir kraften i det delade ledarskapet. Det menar Kristine Holmberg, organisationskonsult som själv delat ledarskap på Ericsson under många år.
- Chefer som delar brukar säga att de tillsammans dels får bättre kompetens, dels förmår mer. De blir modigare och mindre osäkra, säger hon.
En annan fördel som ofta kommer upp är balans i livet. Kristine Holmberg påpekar att delande chefer också jobbar över men har man någon att testa idéer med blir man inte lika ensam. Det blir lättare att koppla av när arbetsdagen är slut.
Medarbetare vittnar om en ökad tillgänglighet och tydlighet. Är man två måste beslut bollas, det går inte att "skjuta från höften" som ensamma chefer ibland kan göra.
Ett delat ledarskap ställer särskilda krav. Prestigelöshet, förtroende och gemensam grundsyn är några nyckelord. Utan de grundförutsättningarna blir det svårt att få det att fungera.
Förtroende är inget som kommer av sig självt. Kanske är det därför många som delar på ledarskap känner varandra sedan tidigare. De har en känsla av att det skulle fungera och söker tillsammans stöd för idén hos ledningen.
- Det är viktigt att kunna lita på sin chefskollega. Börjar jag tänka "Eva lyckades inte, jag skulle ha gått på det där mötet i stället" då är man farligt ute, säger Kristine Holmberg.
- Om något går bra måste jag även kunna unna kollegan att ta äran för det. Delvis är det en personlighetsfråga, men det är också lättare att vara prestigelös med en person man har förtroende för, fortsätter hon.
I teorin kan delat ledarskap verka flytande. Vem ansvarar egentligen för vad? Och hur går det till? Men för dem som själva delar är det sällan något problem. Det viktiga är att göra upp en plan för hur arbetsfördelningen och samarbetet ska se ut.
- En del väljer att ha alla uppgifter gemensamma, men det finns en mängd olika former. Några gör en uppdelning utåt och sedan sköter de ändå alla uppgifter tillsammans. I andra fall kan det vara en biträdande chef som i praktiken kommit att dela ledarskapet med den ordinarie, säger Marianne Döös, professor i pedagogik vid Stockholms universitet.
Hon har tillsammans med kollegor forskat om delat ledarskap och intervjuat flera delande chefer. I det delade ledarskapet ser hon en förstärkningseffekt. Har cheferna för avsikt att hjälpa medarbetarna att växa blir det en positiv effekt, men två som gör illa tillsammans riskerar att göra illa värre.
- Samtidigt har vi haft svårt att hitta par där det inte fungerar. I de fallen upphör det nog ganska fort, säger Marianne Döös.
Största utmaningen för dem som vill dela sitt ledarskap tror hon finns i omgivningen. Att ha två chefer går på tvärs med vår idé om vad en ledare är. Vårt system bygger på att någon ska kunna ställas till svars. Är man två blir man dessutom starkare, vilket kan uppfattas som hotfullt.
- En del andra chefer uppfattar det även som hotfullt att man har roligt när man jobbar, säger Marianne Döös