Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Två chefer effektivare än en

Medarbetarna vill veta vem som bestämmer och högsta ledningen vill ha en person som de kan ställa till ansvar.
Men med två chefer kan ledarskapet bli både effektivare och roligare.
Annika Larsson Publicerad

Ju mer man förmår att dela, desto större blir kraften i det delade ledarskapet. Det menar Kristine Holmberg, organisationskonsult som själv delat ledarskap på Ericsson under många år.

- Chefer som delar brukar säga att de tillsammans dels får bättre kompetens, dels förmår mer. De blir modigare och mindre osäkra, säger hon.

En annan fördel som ofta kommer upp är balans i livet. Kristine Holmberg påpekar att delande chefer också jobbar över men har man någon att testa idéer med blir man inte lika ensam. Det blir lättare att koppla av när arbetsdagen är slut.

Medarbetare vittnar om en ökad tillgänglighet och tydlighet. Är man två måste beslut bollas, det går inte att "skjuta från höften" som ensamma chefer ibland kan göra.

Ett delat ledarskap ställer särskilda krav. Prestigelöshet, förtroende och gemensam grundsyn är några nyckelord. Utan de grundförutsättningarna blir det svårt att få det att fungera.

Förtroende är inget som kommer av sig självt. Kanske är det därför många som delar på ledarskap känner varandra sedan tidigare. De har en känsla av att det skulle fungera och söker tillsammans stöd för idén hos ledningen.

- Det är viktigt att kunna lita på sin chefskollega. Börjar jag tänka "Eva lyckades inte, jag skulle ha gått på det där mötet i stället" då är man farligt ute, säger Kristine Holmberg.

- Om något går bra måste jag även kunna unna kollegan att ta äran för det. Delvis är det en personlighetsfråga, men det är också lättare att vara prestigelös med en person man har förtroende för, fortsätter hon.

I teorin kan delat ledarskap verka flytande. Vem ansvarar egentligen för vad? Och hur går det till? Men för dem som själva delar är det sällan något problem. Det viktiga är att göra upp en plan för hur arbetsfördelningen och samarbetet ska se ut.

- En del väljer att ha alla uppgifter gemensamma, men det finns en mängd olika former. Några gör en uppdelning utåt och sedan sköter de ändå alla uppgifter tillsammans. I andra fall kan det vara en biträdande chef som i praktiken kommit att dela ledarskapet med den ordinarie, säger Marianne Döös, professor i pedagogik vid Stockholms universitet.

Hon har tillsammans med kollegor forskat om delat ledarskap och intervjuat flera delande chefer. I det delade ledarskapet ser hon en förstärkningseffekt. Har cheferna för avsikt att hjälpa medarbetarna att växa blir det en positiv effekt, men två som gör illa tillsammans riskerar att göra illa värre.

- Samtidigt har vi haft svårt att hitta par där det inte fungerar. I de fallen upphör det nog ganska fort, säger Marianne Döös.

Största utmaningen för dem som vill dela sitt ledarskap tror hon finns i omgivningen. Att ha två chefer går på tvärs med vår idé om vad en ledare är. Vårt system bygger på att någon ska kunna ställas till svars. Är man två blir man dessutom starkare, vilket kan uppfattas som hotfullt.

- En del andra chefer uppfattar det även som hotfullt att man har roligt när man jobbar, säger Marianne Döös

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.