I början av veckan var det dags för opo att ta steget in i avtalsmatchen - kommer inte fack och arbetsgivare överens på egen hand kopplas opartiska ordförandena in för att biträda parterna. Enligt uppgift lade opo redan för några dagar sedan fram en skiss, ett slags ram utan siffror.
I dagsläget är dock Unionens förhandlingschef Niklas Hjert förtegen.
- Opo håller på och jobbar fram mot sin första hemställan. Men jag tänker inte kommentera sakfrågor i deras arbete. Det man kan säga är att de lagt en tuff tidtabell. Det tycker vi är bra eftersom det är viktigt att det första avtalet träffas inom industrin och att märket sätts där.
Problemet är att det finns en rad andra avtal som står och väntar på att bli förhandlade. Bland annat är det viktigt för Handeln att ha ett avtal klart före påsken.
Därför är det snabba ryck som gäller i förhandlingarna.
- Exakt dag kan man fundera på, men vi har inte hela mars på oss. Någonstans i mitten av mars bör vi ha ett avtal, säger Niklas Hjert.
Är samsynen större mellan fack och arbetsgivare nu?
- Det finns stora viktiga principiella frågor: 0 i löneökningar, dispositiva löner, ingen individgaranti, dom är fortfarande oacceptabla för oss.
Vad skulle hända ifall inte industrin blir först?
- Det är svårt att spekulera om. Den modell vi haft bygger på att ett märke sätts inom industrin, det är ju en modell som fungerat väldigt väl, det vore djupt olyckligt om den inte håller.
Kan det inte vara bra om det träffas ett första avtal med hyfsat höga löneökningar inom till exempel Handeln?
- Nej, det första avtalet ska träffas inom industrin. Det kan vi inte släppa för att det är dåliga tider. Vi kan inte bara använda modellen när den gynnar oss, utan måste hålla fast vid den såväl i dåliga som goda tider. Att ett avtal skulle träffas på icke konkurrensutsatt sektor vore olyckligt både för Sverige och löntagarna. Risken är stor att vi får en nivå på löneökningarna som de företag som konkurrerar internationellt inte klarar av. Risken är också stor att vi hamnar tillbaka i ett läge där olika branscher jagar varandra.